Читај ми!

Mагична формула за успех једне земље

Ако било која земља имплементира меритократију, прагматизам и поштење – успеће, поручује бивши представник Сингапура при УН Кишор Махбубани.

Сингапур је постао једна од најбогатијих држава на свету, тако што је поставио чврсте принципе и још чвршће их се држао. О томе је на Факултету политичких наука, у организацији Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, говорио професор Кишор Махбубани, чија је књига "Велика конвергенција" ових дана објављена и на српском језику.

Исток је нови Запад – Западе, помири се са тим, каже декан најбоље високе школе за јавну администрацију у Сингапуру и бивши представник те земље у Уједињеним нацијама. Кишор Махбубани представио је своју књигу "Велика конвергенција" у Београду.

Наглашава најважније детаље – свет никада није живео у оваквом миру и благостању. Исток је преузео доминацију од Запада, а промена коју је доживео његов Сингапур од глади до богатства има једноставан рецепт.

"Ако било која земља имплементира меритократију, прагматизам и поштење – успеће. То је магична формула за успех. Меритократијом бирамо најбоље људе да воде земљу, прагматизмом учимо и користимо најбоље од других земаља, а поштењем се трудимо да нема корпуције", каже Махбубани.

Сматра да је великим силама одговарало да институције попут Уједињених нација држе слабим. Земљама попут Србије и Сингапура то није одговарало. Променом равнотеже у свету, неће одговарати ни онима који се налазе сада у Савету безбедности.

"Морамо да сачувамо оно што имамо у повељи Уједињених нација јер немамо бољи документ и не смемо га подривати, а ја сам сигуран да, како време пролази, много више људи ће схватити да смо сви у истом броду и да је важно да одржимо УН јаким", истиче Махбубани.

У оптимистичном тону гледа ка будућности. Сматра да нема тог разлога за веће сукобе колики су тренутно економски улози у миру. Кад год може, подсећа Сједињене Државе и Европу да је њихова економска доминација после двестогодишње владавине при крају, али да у томе нема ничег лошег.

Кина и Индија, према професору Махбубанију, доживљавају процват који ће трајати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару