ДС: Уозбиљити скупштинске расправе

Етички одбор Демократске странке позвао је на "уозбиљавање скупштинских расправа", јер је то "важан услов за повратак достојанства политике" и оценио да су демократском животу у Србији "нанети озбиљни ударци".

Скупштина и њена говорница су највише и најодговорније место за озбиљну и отворену расправу и одлучивање о најважнијим, судбинским питањима за живот грађана, наводи се у саопштењу Етичког одбора ДС-а, преноси Танјуг.

"То је место демократског сучељавања гледишта и избора најбољих решења у државној, националној, стратегијској и текућој политици, а схватање парламента као највишег народног представничког дома не смемо напустити ни данас када су нанети озбиљни ударци демократском животу", истиче се у саопштењу.

У парламенту се, како стоји у саопштењу, мора увек изнова храбро суочавати са истином о "правом стању ствари" о сваком проблему, ма колико да је тежак.

Становишта и сазнања, истичу у ДС, треба да се саопштавају благовремено и отворено, аргументовано и прецизно, уз уважавање другачијих мишљења.

Политика је, како је саопштено, одговоран и јаван чин, који треба да се одвија у толерантној атмосфери свих учесника као културан дијалог.

У саопштењу се тврди и да политику као примењену етику све више потискује макијавелистички приступ да циљ оправдава сва средства, "уз све израженију демагогију, популизам и лицемерје" актуелне власти.

"Уместо 'расправе' све више морамо водити 'дебате', а њихови су чиниоци разборитост и дијалог, уважавање чињеница и саговорника, уместо размирица и оштре полемике у којима се не штеде ни речи дисквалификација, увреда и претњи", додају из Етичког одбора ДС-а.

Циљ дебате је, како се наводи, избор најбољих решења и одлука о горућим питањима и проблемима из надлежности парламента, а не понижење противника.

Етички одбор демократа је поручио и да су вера у људски разум, у моћ аргумената, у правично решење и праведност као циља законодавне политике, неопходни грађанима који "после очекивања и нада, све више изражавају бригу и зебњу, разочарење и апатију".

"Зато сматрамо да је нужно одговорно уозбиљавање скупштинских расправа, јер је то важан услов за повратак достојанства политике и смисла политичког ангажмана у нашим приликама", закључује се у саопштењу.

Драговић: Недовољна улагања у водопривреду 

Министарка пољопривреде и заштите животне средине владе у сенци ДС Нада Драговић затражила је да водопривредни објекти у Србији хитно буду санирани што, како тврди, није случај, иако је од поплава прошло скоро годину дана, преноси Танјуг.

Она је у изјави достављеној медијима оценила да би садашњим темпом Србији требало 45 година да санира поплаве из 2014. године.

"Процењује се да је свега 20 одсто водопривредних објеката враћено у функцију, у којој су били пре те поплаве", рекла је Драговић, наводећи да се штета настала након поплава у 2014. години процењује на 1,7 милијарди евра. 

Затражила је да се хитно уради санација на свим водопривредним објектима, да се предузму противерозиони радови на уређењу бујичних сливова и да се изврши ребуџетирање, односно да се у буџету повећа издвајање за водопривреду. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?