Читај ми!

Војвођански избори, како пожурити полако

Све су гласнији ставови опозиционих партија да покрајински избори треба да се одрже раније, и то истовремено с локалним изборима, иако има још годину дана до последњег рока за њихово расписивање. То је предложио председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. Странке су сагласне да покрајинску и локалну власт треба бирати истог дана, међутим, не и ког.

Идеја да се истовремено бирају и локална и покрајинска власт има неспутан пролаз на Бановини.

Борислав Новаковић из Демократске странке сматра да је рационално и економично да локални и покрајнски избори буду истовремено.

Са њим је сагласан Игор Мировић из Српске напредне странке.

Спајање избора и за власт и за опозицију је неспорно, али о датуму изласка на биралишта нису сагласни.

Из ДС-а поручују да би сваки избори који би били расписани или, још горе, одржани у 2015. представљали правно и политичко насиље и потпуно били неутемељени.

Напредњаци напомињу да би, у случају одвојених избора, странке два пута плаћале кампању и из буџета би се два пута плаћали бирачки одбори и комисије.

"Имате ли рачуницу? Директно би се потрошило неколико стотина милиона динара више. Зашто се до последњег дана инсистира да се остане у фотељи", поручују из СНС-а.

Иако несложни о датуму, ипак неформално крећу у кампању. За месец дана, и демократе и напредњаци заказали су митинге. У предизборном расположењу су, чини се, и остале странке.

Душан Бајатовић из Социјалистичке партије Србије каже да ће та странка кренути у кампању у другој половини априла. Да ли ће избори бити у децембру или марту, то је сутра у политичком смислу, истиче Бајатовић.

Из Демократске странке Србије сматрају да би то било добро решење.

Кад је реч о времену одржавања избора, сматрамо да је важно да се држимо закона, не било чијих жеља, каже Миленко Јованов из ДСС-а.

Роберт Колар из Лиге социјалдемократа Војводине истиче да је та странака спремна за изборе. "Спремни смо кадгод, па и сада. Само нека се договоре председница Скупштине Србије и председник војвођанског парламента", напомиње Колар.

Није неуобичајено да се избори одрже и шест месеци пре истека рока у изборној години. Председник покрајинског парламента Иштван Пастор чека колегиницу с републичког нивоа да распише локалне изборе.

Пастор наводи да је обавеза председника Скупштине Војводине да 90 дана пре дана конституисања скупштине, најкасније 22. марта 2016, распише изборе. "Мислим да би од јесени па надаље ти избори били регуларни. Ствар је договора када ће то бити, али у сваком тренутку су могући", додаје Пастор.

Више од 20 година покрајинска и локална власт бирају се истовремено. Последњи пут избори за Скупштину Војводине и локалне самоуправе одржани су у мају 2012, тако да Покрајина, за око месец дана улази у изборну годину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?