Читај ми!

Дачић: ЕУ перспектива кључна за дијалог Београд-Приштина

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је европска перспкетива допринела унапређењу регионалне сарадње на Западном Балкану и била кључни фактор успеха дијалога Београда и Приштине.

"Европска перспектива била је кључни фактор који је допринео успеху дијалога Београда и Приштине. Успешност овог дијалога још је једна потврда да политика проширења и даље представља снажну мотивациону снагу на Западном Балкану", рекао је Дачић у Сплиту на Трећем самиту ЕУ - Југоисточна Европа који окупља шефове дипломатија земаља региона, саопштило је ресорно министарство.

Дачић је навео да се Европска унија последњих месеци све више бави јачањем своје суседске политике, преноси Бета.

"Мислим да је веома битно имати у виду да је смислено и сврсисходно очекивати да се политика проширења на Западни Балкан успешно приведе крају наредних година, јер је веома тешко очекивати да се успешно крене у реализацију новог приступа суседске политике уколико се политика проширења покаже неуспешном", рекао је српски министар.

Према његовим речима, озбиљнији застој у проширењу на Западни Балкан произвео би "вишеструко негативне последице по економски развој, а самим тим и по политичку стабилност у региону".

Дачић је поновио да је први стратешки спољополитички приоритет Србије чланство у ЕУ и додао да се Србија залаже и за интензивирање свих облика регионалне сарадње.

Шеф српске дипломатије је говорио на завршном панелу "Куда иде Европа?" у оквиру конференције.

На конференцији, поред Дачића, учествовали су министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић, министар спољних послова Црне Горе Игор Лукшић, министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати, као и државни секретар Министарства спољних послова Румуније Георге Циамба.

Претходна два самита била су одржана у Бугарској и Румунији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?