Читај ми!

Николић: Србија посвећена чланству у ЕУ

Србија посвећено и континуирано ради на остваривању пуноправног чланства у Европској унији, рекао је председник Николић у разговору са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Томислав Николић је, на састанку са високом представницом Европске уније, рекао да је Србија доказала да је њен апсолутни спољнополитички приоритет улазак у европску заједницу, преноси Танјуг.

Србија је, како је истакао, то доказала преговорима са Приштином и потписивањем Бриселског споразума, као и применом постигнутих договора доказала да је њен апсолутни спољнополитички приоритет улазак у Европску унију, наводи се у саопштењу председникове службе за сарадњу с медијима.

"Од ЕУ очекујемо да заједно са нама ради на унапређењу економске ситуације у Србији. Један од највећих разлога за оптимизам грађана по питању евроинтеграција је очекивање бољег живота. То је сегмент у који треба уложити максималне напоре", нагласио је Николић.

Што се тиче имплементацје Бриселског споразума, указао је да је "Приштина попуно блокирала његову примену и ту је улога ЕУ веома важна".

"Бићу потпуно отворен. Имам утисак да се налазимо у критичној фази. Радимо све што се од нас очекује, а поглавља још увек нису отворена, иако је прошло доста времена од како је скрининг завршен. Уколико се од нас очекује да чекамо још 10 година, а мало по мало се утврђује косовска независност, док је економска ситуација све тежа и тежа, грађани Србије ће престати да верују у перспективу уласка у Европску унију", рекао је председник.

Додао је да је у Србији оштра реторика контрапродуктивна, нарочито ако не постоји никакав основ за такав тон.

"Са друге стране, пред нашим очима се ствара 'Велика Албанија', албански представници долазе у Србију и без икаквих последица провоцирају. Замислите шта би се десило када би ми почели да стварамо заједничке институције са Републиком Српском? Покушај да се створи велика албанска држава у Европи је недопустив", истакао је Николић.

Што се тиче усклађивања спољне политике Србије са политиком ЕУ, нарочито по питању увођења санкција Руској Федерацији, Србија је чврсто на ставу да је то за њу неприхватљиво, нагласио је председник Србије и додао да се Србија са друге стране залаже за територијалну целовитост сваке земље, па и Украјине.

"Ми смо били бомбардовани зато што смо се залагали за целовитост своје земље, и зато разумемо тежњу да се сачува територијални интегритет", подвукао је председник Николић.

Могерини: Потребни резултати у нормализацији односа са Приштином 

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини захвалила је председнику Николићу на конструктивном и искреном ставу и рекла да је у Београду као пријатељ и потврдила искрену посвећеност томе да Србија оствари пуноправно чланство у Европској унији.

Наредних пет година до пуноправног чланства, Србија треба да искористи да ради на поглављима, рекла је Могерини и додала да ће се лично заложити да прва поглавља буду отворена у наредним месецима, наводи се у саопштењу.

Пружила је уверавање председнику Николићу да не постоје нови услови, али постоји захтев да се постигну резултати у разумној нормализацији односа Београда и Приштине.

Изразивши задовољство постигнутом динамиком преговора са Приштином, Могерини је рекла да је свесна свих проблема и да је потребно време да се ти проблеми реше.

Што се тиче усаглашавања спољне политике Србије и питање увођења санкција Русији ЕУ не може Србији ништа да наметне. За усаглашавање спољне политике је потребно време и оно би требало да буде завршено пуноправним чланством Србије, рекла је Могерини.

Како каже, све чланице могу да искажу своје ставове по питању спољне политике и усаглашавање свих ставова је компликован и дуг процес. Тек када се сви ставови усагласе може да се донесе одлука о заједничкој спољној политици.

Србија је, према њеним речима, дала значајан допринос заједничкој политици кроз председавање ОЕБС-ом.

Висока представница се сложила са председником Николићем да заједничким напорима треба створити услове за економски опоравак Србије, додаје се у саопштењу.

Истакла је да је важно наћи начин да се грађанима Србије обезбеди да живе боље.

"То није помоћ, јер то одаје утисак неравноправног односа, што никако није случај", рекла је Могерини и додала да је реч о обостраним напорима.

Могерини се осврнула на написе у приштинским медијима који су објавили да је у Приштини говорила о две суверене државе, рекавши да је у истој реченици нагласила и то да пет чланица ЕУ није признало независност Косова. Могерини је нагласила да је за Европску унију неприхватљиво стварање "Велике Албаније", додаје се у саопштењу председникове службе за информисање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?