Читај ми!

Могеринијева: Отварање поглавља са ЕУ до краја године

Висока представница Европске уније Федерика Могерини изјавила је у Београду да ЕУ види европску будућност Србије и да је спремна да прва преговарачка поглавља буду отворена ове године. Србија је привржена европском путу, навео је премијер Александар Вучић.

Могеринијева је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем рекла да је њена главна порука не само да је Србија чврсто на путу ка Европској унији већ и да је Унија спремна на отварање преговарачких поглавља ове године, што је од узајамног значаја.

Могеринијева је захвалила Вучићу на лидерству, посебно када је реч о спровођењу економских реформи, спровођења договора из Брисела, као и на напорном раду на пољу европских инетеграција.

"Будите уверени да сам ја лично спремна и да је Европска унија спремна да пређемо километре који су пред нама заједно", нагласила је висока представница која се раније данас састала и са председником Томиславом Николићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и председницом парламента Мајом Гојковић. 

Могеринијева је захвалила Србији на начину на који председава ОЕБС-у, као и на учешћу у мисијама ЕУ широм света.

"Председавање ОЕБС-у је веома важно за ЕУ, имамо добру сарадњу, а влада је показала спремност да појача ту сарадњу", рекла је Могеринијева.

Висока представница ЕУ рекла је да је једна од тема разговора било и то да се формирање Заједнице српских општина стави на дневни ред наредне рунде дијалога Београда и Приштине.

Подсетила је да улога ЕУ у дијалогу није да преговара већ да посредује. "Агенду и садржај не дефинише ЕУ, већ стране у дијалогу", нагласила је Могеринијева.

На питање новнара да ли ће Брисел заштитити припаднике српске цивилне заштите на Косову које Приштина третира као паравојну формацију, Могеринијева је рекла да је баш јуче постигнут договор о цивилној заштити. "Мислим да је он веома позитиван", рекла је Могеринијева.

Висока комесарка ЕУ најавила је да ће ускоро поново обићи све државе региона, не прецизирајући када ће то бити, али је истакла да ће њена пажња и даље бити усмерена на регион.

Подсетивши да је тек пет-шест месеци на позицији европске комесарке, Могеринијева је рекла да јој је приоритет био да дође у Београд и у Приштину, као и да је већ два пута боравила у Сарајеву.

"Моја пажња ће бити усмерена на регион, што сам чинила и када сам била министар државе чланице ЕУ (Италије)", навела је европска комесарка, додајући да није једина која обилази регион и да и комесар за проширење Јоханес Хан борави често у многим градовима земаља региона.

"Пажња Европске уније на Балкану је висока и ја лично верујем да је то део нашег суседства, нашег региона, у којем рад и пажња ЕУ могу доста допринети. Такође мислим да је приоритет партнерство које можемо да имамо", навела је Федерика Могерини.

Брисел разуме однос Србије и Русије

Висока предсатвница ЕУ Федерика Могерини рекла је да Брисел јако добро разуме историјске, економске, културне везе Србије са Русијом, али да је на данашњим састанцима било речи и о даљем усклађивању српске спољне политике са политком Уније.

"Увек кажем да историју и географију не мењате. Било наивно то не узети у обзир у политичким односима држава чланица ЕУ и земља кандидата. Али, разговарали смо и о потреби да се настави са усклађивањем спољне политике Србије", рекла је Могеринијева.

Разговарали смо о украјинској кризи и доприносу који Србија даје по том питању кроз председавање ОЕБС-у.

На питање новинара да ли ће односи Србије и Русије бити препрека на путу наше земље ка чланству у ЕУ, одговорила је да не види препреке на том путу. "Наш заједнички циљ је отварање поглавља ове године и фокусирала бих се на кораке које би требало предузети у том циљу, без помињања препрека", навела је висока представница ЕУ.

Председник Владе Србије рекао је да је са високом представницом разговарао о свим важним питањима за Србију која је на европском путу.

"Разговарали смо о свим отвореним питањима, о дијалогу са Албанцима, економским реформама, реформама у области владавине права, рекао бих, на искрен, отворен и садржајан начин", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Србија жели да буде део европске породице, рекао је премијер и истакао жељу наше земље да испуни бројне обавезе које су пред њом.

"Истакао бих приврженост Србије наставку европског пута и захвалан сам подршци коју добијамо од госпође Могерини, али и захвалност јер нисмо увек по сваком питању морали да се слажемо", рекао је Вучић.

Србија, додао је, не жели да буде терет Европској унији, већ жели да буде део породице европских народа и тако ћемо се "понашати и убудуће".

"Србији се не гледа кроз прсте"

Вучић је рекао да Србији нико не гледа кроз прсте, ни домаћа јавност ни ЕУ, и да ћемо све што планирамо да постигнемо урадити тежим путем – одговорним радом.

"И Федерика Могерини је данас рекла, одговарајући на питања, да се Србији не гледа кроз прсте. То је смешна теза. Ако нешто мислимо да постигнемо, то ћемо урадити тешким радом и одговорним приступом", рекао је премијер.

Говорећи о отварању нових поглавља у преговорима, Вучић је рекао да је данас са Могеринијевом искрено о томе разговарао и да постоји још обавеза које Србија мора да испуни.

"Она је показала вољу и жељу да ће ове године бити нека поглавља отворена, како би показала да се поштује наш рад и европско опредељење", рекао је Вучић и нагласио да је на Србији да испуњава своје обавезе.

Премијер је рекао да ће заједно са представницима албанске државе да закуца на врата високе представнице ЕУ Федерике Могерини, али и других европских званичника зарад реализације заједничких инфрструктурних пројеката, путева и железнице.

"То су кључна питања за Србију", рекао је Вучић и додао да је политичка и економска стабилност за Србију најзначајнија и да ћемо зато такву политику и водити.

Вичић је рекао да би Србија себе саму понизила уколико би се према било коме понашала лоше и неозбиљно.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?