Европска комисија: EУ не мења став о Косову

Позиција Европске уније о статусу Косова се није променила а питање његовог признавања је питање за државе чланице Уније, изјавила је портпаролка Европске комисије Кетрин Реј.

Одговарајући на новинарско питање поводом јучерашње изјаве високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини у Приштини да су Србија и Косово "суверене државе" и да ли то значи промену става ЕУ, Реј је рекла да је јуче у Приштини главна тема била дијалог Београда и Приштине  и да се дијалог води о нормализацији односа између Београда и Приштине, Србије и Косова и обе стране су том дијалогу посвећене.

Питање признавања је питање за државе чланице ЕУ", навела је Реј, преноси Танјуг.

На инситирање новинара да ли је конкретно висока представница Могерини променила став о КиМ, Реј је поновила да се став ЕУ није променио, а да је питање признавања питање за државе чланице.

Она није хтела да даље коментарише изјаву високе представнице, али је подсетила да је она данас у Београду, где разговара са представницима државног врха.

Званичан став ЕУ је да је статусно неутрална, јер пет чланица не признају Косово као независну државу.

Могерини је спорну изјаву дала јуче, током боравка у Приштини, на једној трибини.

"Дијалог се одвија између две равноправне стране. Дијалог се одвија између две државе", рекла је Могерини на једној отвореној дебати у Приштини, пренели су приштински медији.

Поред тога, она је рекла да ће процес интеграције Косова у ЕУ бити подржан од пет земаља које нису признале независност Косова.

Лист Коха диторе наводи да је висока представница за спољну политику и безбедност постала прва званичница која је отворено о Косову говорила као о "сувереној држави".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?