Читај ми!

Могерини: Не гледамо Србији кроз прсте због Косова

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини одбацила је тврдње да Европска унија "гледа кроз прсте" Србији када је реч о унутрашњим реформама, због спремности Београда да се реши питање Косова.

Србија би требало да остварује своју реформску агенду, рекла је Федерика Могерини и истакла да је то јасна обавеза и допринос Србије.

"То је важно у контексту напредовања ка Европској унији, али пре свега - за саму земљу. Влада је била јасна у погледу своје амбиције да унапреди економску ситуацију. Економске, социјалне и политичке реформе се морају остварити и применити без одлагања. Тако да нема 'гледања кроз прсте'", рекла је Могеринијева у интервјуу за Данас, преноси Танјуг.

Могеринијева данас стиже у прву посету Београду након преузимања функције високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност, и састаће се са највишим српским званичницима.

"Моја порука ће бити јасна - Србија је чврсто на свом путу ка ЕУ, али пред њом су реформе које треба хитно спроводити и решавати. Европска унија жели да поглавља из преговора о чланству буду отворена што је пре могуће. Уз приврженост и политичку вољу - а Србија их је већ показала - то се може остварити", рекла је Могеринијева.

Подсетила је да је Србија прокламовала чланство у ЕУ за свој кључни стратешки циљ, и да је то и премијер Александар Вучић недвосмислено поновио током посете руског председника Владимира Путина, октобра прошле године.

"Суштинска посвећеност земље вредностима ЕУ важна је, како за Унију, тако и за Србију. Постоји правна обавеза у оквиру преговора да се развије процес прогресивног усаглашавања са позицијама ЕУ, и ми очекујемо да Србија испоштује те обавезе. Ипак, још важније је да лидери из Београда покажу да се Србија држи свог стратешког циља придруживања ЕУ - да покажу то речима, а посебно делима", додала је Могеринијева.

Када је реч о односима Београда и Приштине, додала је, оно што се коначно очекује од обе стране јесте свеобухватна нормализација односа.

"У том погледу, биће потребно пронаћи решења у догледно време, за низ отворених питања. Решавање проблема дијалогом и преговорима је европски начин и пут, док је један од циљева разговора да се и Београд и Приштина приближе Европи. Међусобни разговори, на овај начин, јесу по себи важан корак на европском путу", каже Могеринијева.

Упитана да ли је тачно да власт у Србији испуњава обавезе предвиђене Бриселским споразумом, а да је проблем на другој страни, она је рекла да је имплементација споразума већ постигнутих у дијалогу, који је омогућила ЕУ, кључни је део тог процеса.

"До сада није било пуне имплементације и ми радимо са обе стране на постизању тог циља. Такође, ми разговарамо о томе како да остваримо напредак у дијалогу, како би се у будућности разговарало о бројним питањима тамо где постоји узајамна сагласност око те потребе", додала је шефица европске дипломатије.

Власништво тешко питање у разговорима са Приштином 

Поводом питања имовине на Косову, она је рекла да је власништво тешко питање у многим земљама.

"Оно што се захтева од Србије јесте континуирано заузимање за видљив и одржив напредак у односима са Косовом, што води ка свеобухватној нормализацији односа", истакла је Могеринијева.

На питање, имајући у виду да отварање првог поглавља у процесу придруживања пре свега зависи од имплементације Бриселског споразума, а да је процењено време за испуњавање тог услова - септембар, да ли то значи да до тада сигурно нече бити отворено ниједно поглавље, она је рекла:

"Србија је то заслужила, због свог доприноса тешким реформама. Прешла је дуг пут у нормализацији својих односа са Косовом. Ово је кључно, такође, за стабилност у региону. Србија треба да остварује своју реформску агенду. Брзина којом ће се одвијати преговори зависиће од напретка у кључним областима, укључујући владавину права и примену споразума постигнутих у дијалогу са Косовом, које је ЕУ омогућила."

Поводом оцена да се Србија налази на "линији ватре" између Москве и Вашингтона, и да Америка гура ЕУ у сукоб са Русијом, Могеринијева је рекла да ЕУ има кооперативан, а не конфронтирајући став према свим својим суседима, укључујући и Русију.

"Ми смо одлучни да не дозволимо интензивирање приче о сукобу ЕУ и Русије. Ипак, то мора да буде засновано на обостраном доприносу, и на поштовању украјинског суверенитета и територијалног интегритета" додала је Могеринијева.

"Тренутно смо ангажовани у пружању подршке за мирно решење конфликта у Украјини, кроз пуну имплементацију споразума из Минска, и ми радимо заједнички на овоме са српским председништвом ОЕБС-а. Београд игра врло конструктивну улогу и у сталном смо контакту", остакла је Федерика Могерини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?