Читај ми!

Могеринијева: Конкретан напредак у односима Београда и Приштине

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федрика Могерини оценила је да су Приштина и Београд ангажовани на "потпуној нормализацији односа" и да је сада, као никада пре, наставак дијалога веома важан.

Федерика Могерини је, у интервјуу за Коха диторе, рекла да ће бити потребно време да се односи нормализују, преноси Танјуг.

"Ми знамо да се нормализација односа не може постићи преко ноћи – тражи време и није лако", указала је висока представница и додала да су све стране "од самог почетка дијалога сведоци конкретног напретка".

Могеринијева је навела да она помаже и подржава дијалог обе стране "како би донеле конкретне промене за њихове народе".

Истакла је да има још много посла да се уради, посебно када је реч о потпуном спровођењу до сада постигнутих споразума.

"Дијалог ће бити настављен и што пре треба наћи могућа решења за низ отворених питања која спречавају нормализацију односа", рекла је Могеринијева и нагласила "да је решење проблема путем дијалога и преговора европски начин и један од циљева разговора да, како Приштина тако и Београд, буду доведени што ближе Европи".

Шефица европске дипломатије рекла је да "Косово има јасну европску перспективу која је призната и потврђена од ЕУ, и то на највећем нивоу.

"То важи за целу западну регију и Европска унија је дефинисала јасне кораке, услове и реформе које треба да предузму са циљем улазка у ЕУ. Крајни циљ је јасан. Косово чини добар напредак и треба да буде у позицији да убрзо потпише Споразум о стабилизацији", каже Федерика Могерини.

Указала је да су за сада усредсређени на реформе, односно "конкретне кораке које треба предузети како би Косово кренуло напред", прецизирајући да је реч о "економским, социјалним и политичким реформама, као и о нормализацији односа са Србијом".

"То су изазови којима се треба бавити, и то без кашњења", поручила је Могеринијева.

Говорећи о оптужбама за корупцију у Еулексу, висока представница ЕУ рекла је да је "појашњење" тих оптужби од изузетног значаја за њу као високу представницу.

Могеринијева је рекла да је ангажовала независног стручњака, професора права Жан-Пол Жаска који ће убрзо сачинити извештај и предлог како "побољшати ангажовање за успостављање правосуђа на Косову".

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност данас је у посети Приштини, а сутра ће посетити Београд.

Могеринијева је у саопштењу за медије уочи мини-турнеје рекла да ће са домаћинима разговарати о примени досад постигнутих договора у дијалогу Београд–Приштина.

У Приштини ће се састати са косовском председницом Атифетом Јахјагом, премијером Исом Мустафом и шефом дипломатије Хашимом Тачијем.

Висока представница је најавила да ће се у Београду срести са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем, а током посете ће одржати говор студентима Универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије