Читај ми!

Официри за везу задовољни дијалогом Београда и Приштине

Нормализација односа Београда и Приштине дешава се сваког дана, поручује официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић. Његов колега Садику задовољан је што две стране уопште "седе за истим столом".

Дејан Павићевић рекао је да је важно да се процес нормализације креће и одвија, преноси Танјуг.

Сматра да се нормализација догађа сваког дана и наглашава да то није терен за скупљање полтичких поена.

"Иако је доста тога импелементирано, остаје још много да се примени", сматра Павићевић и додаје да људима, који са стране посматрају процес, може да делује како се он одвија прилично споро.

Павићевић подсећа да је ова година почела потписивањем споразума о правосуђу, а јуче је одржан и неформални састанак министара у Приштини, којем су присуствовали потпредседници српске владе Ивица Дачић и Зорана Михајловић.

Павићевић дијалог пореди са дететом и каже да је за ове четири године то дете научило да говори, проходало, али да о њему треба водити рачуна, јер ће ући у пубертет, а тад долазе проблеми.

"Има ту још много посла. Ући ће то дете у пубертет и онда ће бити проблема. Треба да га васпитавамо, а то зависи само од нас", објашњава Павићевић и указује да је било најтеже имплементирати оне споразуме који су донети "на брзину и под притиском".

Међутим, официр за везу у Приштини није желео да прецизира на које тачно споразуме мисли.

Са својим колегом сагласан је и официр за везу Приштине у Београду Ваљдет Садику.

Сматра да је процес нормализације односа Београда и Приштине успешан, имајући у виду постигнуте резултате и временски период у ком се одвија.

"Верујем да алтернатива не постоји. Пред нама је само наставак процеса који је користан, али и неопходан и за Београда и за Приштину", истиче Садику.

Указује да је 2014. година била изборна година и да не треба бити разочаран резултатима постигнутим у процесу нормализације односа две стране.

"Понекад ниподаштавамо резултате састанака, али је потребно успоставити неку врсту односа и поверења, културу дијалога каква раније није постојала", каже Садику.

Према његовим речима, иако би сви волели да се састанци увек завршавају неким споразумима, то није могуће.

"Постоји видан напредак. Побољшање је видљиво, али нисмо у потпуности задовољни. У многим областима бисмо волели да видимо већи напредак, нарочито кад је реч о бољем животу људи", наглшава Садику.

Официр за везу Приштине у Београду верује да ће у што краћем временском периоду моћи да се "затвори што више питања".

Садику истиче да су обе владе посвећене процесу нормализације и да је велики корак напред то што "уопште можемо да разговарамо о тим стварима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије