Читај ми!

Припрема за отварање преговарачких поглавља

Директорка Канцеларије за евроинтеграције Ксенија Миленковић каже за РТС да је процес скрининга преговарачких поглавља успешно завршен и очекује да ће током ове године бити отворена прва поглавља. Миленковићева оцењује да ће најтеже бити отворити поглавља у области екологије и пољопривреде.

Ксенија Миленковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетила да је јуче завршен скрининг у процесу евроинтеграција, односно аналитички преглед усклађености српског законодавства са европским.

"Следи припрема за отварање поглавља, припрема наших преговарачких позиција за поједина поглавља, што је суштина наше страгегије. Ми ћемо тиме своју преговарачку позицију, не само представити ЕУ, него ћемо показати у којим роковима желимо да усклађујемо области", указује Миленковићева.

Директорка Канцеларије за евроинтеграције указује да ће у области заштите животне средине и пољопривреде бити највише посла и да их је најтеже ускладити са европским стандардима.

"На основу скрининга можемо да дамо процену да смо добри у статистици, јавним набавкама, науци, култури и образовању", каже Миленковићева.

Директорка Канцеларије за евроинтеграције очекује да ће током ове године бити отворена прва поглавља и додаје да је најдаље одмакао посао за поглавља 23 и 24, која се тичу правосуђа и људских права.

"У току је израда треће верзије акционих планова и желимо да то буду последње верзије", наводи директорка Канцеларије за евроинтеграције.

Када је реч о поглављу 35, који се односи на преговоре са Приштином, Миленковићева истиче да је Србија посвећена наставку дијалога и примени свих елемената за које су постигнути договори.

Директорка Канцеларије за евроинтеграције подсећа да ће висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини доћи у петак у Београд, када ће бити дефинисан временски оквир за наставак дијалога.

Миленковићева истиче да добри односи Београда и Москве не могу бити препрека нити могу да успоре пут Србије ка ЕУ.

"Тако би било када наш став не би био познат. Ми смо од почетка врло јасно изражавали став и на најискренији могући начин смо Европској унији презентовали тај став. На постоји јачи облик притиска", наглашава Миленковићева. 

Према њеним речима, Србија постепено усклађује своју спољну политику са спољном политиком ЕУ, а циљ је достизање стопостотног склада при приступању Европској унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије