Читај ми!

Посланици о изјави Ан Брасер

Посланици опозиционих партија оценили су као преоптимистичне изјаве председнице Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Ан Брасер, која је похвалила власт у Србиији због реформи које спроводи, додајући да не одговарају реалности. Шеф посланика СНС-а Зоран Бабић сматра да је Брасерова дала подршку и одала признање реформским мерама Владе.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић рекао је новинарима у парламенту да је добро за Србију да има посету на тако високом нивоу из Савета Европе, али је прецизирао да то у природи није била мониторинг посета, преноси Танјуг.

Стефановић је истакао да је председници ПССЕ указано да делови из њеног саопштења, односно оно како је представљена ситуација у Србији, не одговарају реалности.

"Ми живимо у земљи у којој постоји притисак на независне институције, где не постоји пуна слобода медија, где не постоји равномерна заступљеност власти и опозиције, бар приближно равномерна", истакао је Стефановић.

У држави, како је рекао, нема ниједног транспарентног процеса јавних набавки, права опозиције у парламету се гуше, и зато је био изненађен изјавом Брасер које стање у Србији приказује "преоптимистично".

"Делује ми као да се ради о некој другој држави и то грађани Србије знају, и знају све више, и на жалост знаће све више", сматра Стефановић.

И заменик шефа посланичке групе СДС Јанко Веселиновић каже "да би волео да живи у земљи о којој је причала Брасер".

"Ја ту земљи једноставно не препознајем јер Србија је земља у којој новинари не могу слободно да раде. Ако слободно раде и пишу или говоре истину, онда им забрањују емисије", рекао је Веселиновић.

Како је рекао, о томе данас није било речи и "чини му се да не живи у истој земљу о којој је причала председница ПССЕ".

"И у том смислу сматрам да се ова посета разликује од посете (Дејвида) Макалистера који је рекао да не жели и неће да се меша у унутрашњу политику Србије, као и да ће своје извештаје дати тамо где треба", навео је Веселиновић.

Шеф посланика СДС-а је закључио да се повлађивањем властима, чини штета грађанима Србије.

"Изјава Брасерове знак подршке"

Са друге стране, шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић оценио је изјаву Ан Брасер, као знак подршке и признање реформским мерама које спроводи Влада Србије .

Бабић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је председница ПССЕ једна у низу високих званичника ЕУ која је посетила Београд, Владу Србије и парламент, и да ће се то дешавати и у будућности.

"Њене речи су биле инспиративне, подршка и признање реформским мерама које спроводи Александар Вучић и Влада Србије, наравно и Скупштина", сматра Бабић.

Заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић оценио је да је обраћање Ан Брасер потврда успешних реформских процеса у Србији. "Оно што је за нас суштински најважније, а што је више пута речено, да је Србија демократска, стабилна држава и по свим елементима кандидат за члана ЕУ", рекао је Милићевић новинарима у скупштини.

Посланица Нове Србије Дубравска Филиповски рекла је у изјави новинарима да је добро што европски званичници у посетама, које нису протоколарне, виде напредак Србије у политичкој стабилности, регионалној сарадњи и у еконосмкој одрживости и стабилизацији Србије.

"Жалосно је што опозиција на сваки начин покушава да умањи и дискредитује напредак који је Србија направила опортунирајући својим изјавама чак и тако високој представници", закључила је Филиповски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи