Читај ми!

Дачић у посети Загребу

Први потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић боравиће данас и сутра у службеној посети Загребу, на позив прве потпредседнице владе и министарке спољних и европских послова Хрватске Весне Пусић, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Шеф српске дипломатије требало би да се састане и са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, председником хрватске владе Зораном Милановићем, са председником хрватског Сабора Јосипом Леком, као и представницима Срба у Хрватској, наводи се у саопштењу.

Дачићева колегиница, шефица хрватске дипломатије Весна Пусић најавила је да ће са својим гостом разговарати и о случају хрватског ратног ветерана Вељка Марића, који је у Србији осуђен за ратни злочин.

"Има неколико питања која би се могла помакнути на овом састанку, а једно од њих је и случај Вељка Марића. То је једно хуманитарно питање и надам се да би ту могло бити неких помака", рекла је Пусић за телевизију Н1 уочи Дачићеве посете, преноси Бета.

Поводом изјаве председника Српског народног већа Милорада Пуповца да је најизгледније да случај Вељка Марића буде решен разменом затвореника, Пусић је рекла да је могуће да Дачић дође с таквим предлогом, у случају да постоји неки српски држављанин који је у сличној ситуацији.

"Не видим разлога зашто Влада не би пристала на размену затвореника", додала је Весна Пусић.

Указала је да то не решава шире питање регионалне јурисдикције коју је је Србија увела тиме што се прогласила надлежном за процесуирање ратних злочина почињених на подручју других држава бивше Југославије.

"Регионала јурисдикција је нешто што иначе не постоји и то ћемо решавати кроз процес прилагођавања Србије европским стандардима", објаснила је Пусићева.

Поновила је да Хрватска неће постављати посебне критеријуме за Србију током преговора о уласку у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи