Читај ми!

Влада у сенци очима других опозиционих странака

Демократска странка у суботу је представила своју Владу у сенци. Како на ту иницијативу Демократске странке гледају други у опозицији, односно да ли ћемо добити још коју владу у сенци?

Сенка Немањине 11, петком у подне протезаће се до Крунске 69. У то време, лидер демократа окупљаће 14 министара. Заседаће Влада у сенци – влада у припреми и ишчекивању да преузме власт. "Да понуди одговоре и алтернативе", каже лидер ДС-а Бојан Пајтић.

У такву владу у Демократској странци Србије не верују. Пробали су то 2002. предвођени Драганом Маршићанином. "Нисмо успели нарочито да поентирамо", каже председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић.

Ипак, не дозвољавају да их засене опозиционе колеге. На Владу у сенци одговарају формирајући Стручни савет. На министарства – ресорним одборима, које води Александар Поповић.

"Ми не глумимо владу. Свака озбиљна странка мора да има ресоре за свој програм и мора да има програм и за социјална питања, економију, грађевинарство, инфраструктуру, и за Косово и Метохију. Ми имамо и Одбор за сарадњу са Руском Федерацијом, што нема ниједна друга странка у Србији", истиче Сандра Рашковић Ивић.

Далеко било, рекли би у ЛДП-у, где су главни циљеви – Европска унија и НАТО. У једном се, коначно, слажу са ДСС-ом. Мала су им очекивања од домета Пајтићевог тима.

"Као што сматрамо да Влада не може да реши проблеме који оптерећују нашу земљу, тако смо и убеђени да само контрирање тој влади не може довести до бољитка у Србији", сматра Јован Најденов из ЛДП-а.

Супротстављање власти било би смисленије ако се опозиција уједини, опет предлажу либерали. И на то, али и на политику Владе Србије и њену сенку, Тадићеве социјалдемократе одговор нуде једино у економском програму. Демократама поручују да се доказују тамо где су на власти – у Војводини.

"Од листа хартије на који су набацана нека имена, грађани Србије немају никакву корист, као што немају корист ни од удруживања тзв. опозиције, где су удруживање предлагали они који су до јуче хрлили у руке Александра Вучића", наглашава Константин Самофалов из СДС-а.

За Владу у сенци већина грађана први пут је чула од радикала незаборавне 1993. Домет – покренута процедура у Скупштини за опозив тадашње владе социјалиста. Неуспешно. ДСС је 2002. основао такву владу, али је 2004. у Немањину повео само три од 11 министара из сенке.

Данашња влада прави још већу сенку и у парламенту и по анкетама. Демократе су убеђене да ће баш ту њихове владе добро ницати, сада их најављују и на локалу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи