Читај ми!

Бивши припадници ОВК најавили протест

Ратни ветерани бивше Ослободилачке војске Косова најавили су да ће у среду у Приштини организовати протест, захтевајући објављивање списка о утврђивању статуса "ветерана", који је требало да сачини косовска влада.

Бивши припадници ОВК траже месечна примања за учешће у рату на Косову 1998. и 1999. године, а критеријум за исплату биће да ли су на списку који сачињава владина комисија, на челу са Агимом Чекуом, последњим командантом ОВК, јавља дописник РТС-а.

Осим објављивања списка, ветерани траже и спровођење Нацрта закона о ветеранима.

У Одбору за заштиту права бораца ОВК, кажу да протесте неће моћи да контролишу и упозоравају да би у среду могло да дође и до насиља.

Председник Одбора Џевдет Церићи изјавио је да не може да гарантује да ће протести бити мирни.

"Не можемо ништа да гарантујемо, јер ратни ветерани 16 година не уживају никаква права, већ само неправду. Из тог разлога, ми не можемо бити одговорни и нисмо у могућности да контролишемо протесте", рекао је Церићи, преносе електронски медији.

Косовска влада је још прошле године покренула процедуре пријављивања и одређивања статуса ратним ветеранима, инвалидима рата и породицама чији су чланови настрадали у рату.

До сада је верификован статус неколико десетина хиљада ратних ветерана, од око 60 хиљада пријављених. Влада је у буџету за ову годину издвојила преко 20 милиона евра за исплату месечних примања ветеранима ОВК, али читав процес верификације није још завршен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи