Читај ми!

"За закон о финансирању Војводине кључна опозиција"

Закон о финансирању Војводине добиће подршку у покрајинском парламенту али је потребно да добије подршку и у републичком парламенту, а ту је кључна улога војвођанске опозиције, каже заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш.

Представници владајуће коалиције у Војводини састали су се два пута како би превазишли све спорне ситуације у покрајини, а разговори би требало да буду настављени крајем следеће недеље.

"Суштина је да после 14 година сарадње превише ствари подразумевамо. Оптимиста сам и очекујем да решимо сва спорна питања. Војвођанска Влада и скупштина раде све како треба и наши разговори не угрожавају покрајинску администрацију", рекао је заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш гостујући у Дневнику РТС-а.

Додаје да је питање 'Војводинашума' и смена директорке Марте Такач највише артикулисан проблем и каписла која је покренула разговоре.

"У питању су принципи, разговарамо о томе, а најмање је битно ко ће кадровски водити 'Војводинашуме'. Много је важније да функционишемо и да грађани Војводине немају никакав проблем док се разговори воде", каже Костреш.

Додаје да је Закон о финансирању Војводине једна од тема разговора.

"Разговара се о неопходности уставно- правног поретка Војводине, а кадровска питања нису суштина, иако нису небитна", објашњава Костреш.

Истиче да ће Закон о финансирању Војводине сигурно проћи покрајински парламент.

"Али тај закон мора да добије подршку и у републичком пармаленту, а ту је кључна улога војвођанске опозиције. Уставна обавеза је била да тај закон буде донет још пре шест година, 2008. године, али то није учињено до данас", истиче Бојан Костреш.

Каже да Закон има подршку и СВМ.

"Не очекујем неки проблем, можемо да разговармо о детаљима, а опозиција ће дати свој став", додаје Костреш.

Говорећи о предлогу о промени изборног модела коју предлаже Ненад Чанак, Бојан Костреш каже да је идеја да Србија буде подељена на пет изборних јединица.

"Наша идеја је да и Србија буде децентрализована и да се омогући боља заступљеност свих делова Србије у парламенту. Ми смо разговарали начелно о томе и ниједна посланичка група није имала негативан став", истиче Костреш.

Истиче да је задовољан помаком који је остварен у истрази паљења Амасаде САД у Београду пре седам година.

"Министар Стефановић имао је велику улогу у формирању радне групе МУП-а Србије да би се утврдило ко је и какве пропусте направио током и након обезбеђивања митинга 'Косово је Србија'. Цела ситуација мора да се разјасни јер је то важно за целу Србију", оцењује заменик председника парламентарног Одбора за одбрану и унутрашње послове Бојан Костреш.

Према његовим речима, непосредни извршиоци се већ знају, као и да је било пропуста у полицијском обезбеђењу.

"Сви који знају како функционише систем, знају и то да полицијски генерали не доносе одлуке сами од себе већ морају да имају неки политички налог. Мој лични утисак је да то није могло да се деси без дозволе Војислава Коштунице и сматрам да је он за то одговоран", каже Костреш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи