Омеровић: Србија јача борбу против трговине људима

Србија је предузела бројне активности на пољу јачања борбе против трговине људима, изјавио је председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић на састанку с државном делегацијом из Казахстана.

Мехо Омеровић је, како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, истакао да је овакав састанак од изузетне важности да би се разменила искуства у успостављању и имплементацији државног механизма за поступање са жртвама трговине људима, преноси Танјуг.

Како је навео, Србија је пре свега земља порекла жртава трговине људима, а у мањој мери и земља одредишта и транзита.

Председник одбора навео је да је Влада Србије формирала Савет за борбу против трговине људима и Републички тим за борбу против трговине људима, а да је именован Национални координатор за борбу против трговине људима и основан Центар за заштиту жртава трговине људима.

Омеровић је указао на то да је изменама Кривичног законика из 2006. године у Србији одвојено кривично дело трговина људима од кривичног дела недозвољеног прелаза државне границе и кријумчарење људи, повећане казне за трговину људима и проширен списак облика експлоатације, заснивања ропског односа и превоз лица у ропском односу.

Према његовим речима, за борбу против трговине људима релевантно је и неколико других закона, а посебно Закон о социјалној заштити, Закон о странцима, Закон о здравственој заштити, Закон о полицији и Закон о азилу.

Омеровић је казао да су бројне активности које је Србија предузела на пољу јачања борбе против трговине људима констатоване у првом извештају Групе експерата за сузбијање трговине људима Савета Европе (ГРЕТА) о примени Конвенције Савета Европе о борби против трговине људима.

Истакао је да Одбор посвећује посебну пажња спровеђењу Конвенције Савета Европе о заштити жена од насиља, наводећи да је насиље над женама и децом проблем који оптерећује Србију.

Према његовим речима, у 2014. години су 43 жене у Србији биле жртве насиља у породици.

Како се наводи у саопштењу, високи државни представници Казахстана и делегација скупштинског Одбора разменили су искуства о спровођењу кривичних закона и закључили да се обе државе суочавају са истим проблемом, а то је недовољно спровођење закона у пракси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи