Читај ми!

Скуп о "Децентрализацији и српској заједници на КиМ"

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је у Грачаници да ће будућу Заједницу српских општина финансирати Београд, али и Приштина и међународна заједница и да ће Влада Србије наставити да финансијски подржава Србе на Косову и Метохији.

"Заједница српских општина биће финасирана из Београда и Приштине, али и од стране међународне заједнице. Сасвим сигурно да ће Влада Србије наставити да у финансијском смислу подржава Србе на Косову и Метохији која треба, кроз своју заједницу, да црпи средства одакле год може да их прибави", рекао је Ђурић, преноси Танјуг.

Он је, на конференцији за новинаре након што је у Грачаници учествовао на округлом столу "Децентрализација и српска заједница на Косову и Метохији", који је био посвећен спровођењу Бриселског споразума и оснивању ЗСО, рекао да је свако ко је спреман да институционално допринесе финансирању српске заједнице добродошао.

Ђурић је додао да ће, што се Београда тиче, сасвим сигурно наставити да помаже свом народу на најбољи могући начин.

Подсетио је да средства која Србија улаже кроз своје институције и људе који живе на Косову и Метохији представљају значајан допринос економији на Косову и да Београд веома активно ради на формирању ЗСО.

"За нас је, овде на Косову, то апсолутни приоритет, то је централна ставка Бриселског споразума и ми се нећемо задовољити док ЗСО не буде формирана у оној мери и на онај начин који ће омогућити Србима да могу овде дугорочно да опстану, тако што ће имати колективна политичка, културна економска и свака друга права", истакао је Ђурић.

Ђурић је изјавио је да не види посебне разлоге за одржавање ванредних избора на северу Косова.

Ђурић је рекао да су општине са српском већином на северу Косова усвојиле буџете у складу са законима и у складу са Бриселским споразумом и да не види било какав разлог ни препреку да косовска влада констатује ту чињеницу.

"Ми смо са наше стране охрабрили политичке представнике да учествују у формирању и креирању овог буџета, да га учине реалинијим пошто су неке прве пројекције, прве цифре које су тим буџетима биле дате, биле помало нереалне. Ми смо их охрабрили да смање износе", рекао је Ђурић.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић изјавио је  да заклањање иза постојећих закона обесмишљава дијалог Београда и Приштине и оценио да ће бити промене одређених закона и Устава.

"Постојећи закони нису од бога дати, они служе да се регулишу процеси, треба бити свестан да ће бити промена закона и Устава и да је ту врло важно договорно понашање политичких елита", рекао је Јањић у Грачаници на округлом столу.

Тај скуп био је први у низу планираних округлих столова који у овој години организује Форум за етничке односе, у сарадњи са Косовском фондацијом за отворено друштво, а у оквиру пројекта "Искушења српске заједнице на путу нормализације односа на Косову и Метохији".

Догађају у Грачаници присуствовали су, између осталих, представница генералног секретара УН на Косову и Метохији Џенифер Браш, градоначелник Грачанице Владета Костић, адвокат Азем Власи, политички аналитичар Дукађин Горани, саветник косовске председнице Арбер Влахиу, представници невладиног сектора и други.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи