Читај ми!

Почело пролећно заседање парламента

Скупштина Србије, уз гарду Војске Србије и химну "Боже правде", започела редовно пролећно заседање. Посланици разматрали 16 тачака дневног реда, а између осталих и сет закона о заштити животне средине као и потврђивање међународних споразума.

18.25 - Народна скупштина Србије завршила је за данас рад, а расправа се наставља сутра у 10 часова.

16.00 - Посланици опозиције критиковали су предлог измена закона из области животне средине као и укидање Агенције за хемикалије и Фонда за заштиту животне средине 2012. године.

12.10 - Србија може да постане еколошка држава и лидер у региону када је реч о здравој околини, рекла у парламенту министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

10.45 - Пре распараве о тачкама дневног реда, посланици користе своје право да поставе питања представницима власти.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић рекла је у парламенту да Србија може бити еколошка држава у правом смислу те речи и лидер у региону када је реч о здравој околини.

Образлажући измене три закона из области заштите животне средине, Богосављевић Бошковић истакла је да је јасно да област заштите животне средине изискује велике трошкове, али да може бити једна од највећих развојних шанси Србије.

Уз напомену да изазови у области заштите животне средине нису нимало лаки и једноставни, као и да је та област једна од најсложенијих на путу ка ЕУ, министарка је рекла да верује да су у претходном периоду постављени здрави темељи за успостављање целовитог Система у тој области.

Посланици Скупштине Србије на првој седници пролећног заседања разматрају измене закона о хемикалијама, о биоцидним производима, као и о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, за које Богосављевић Бошковић верује да ће добити подршку, како би у што краћем року могле да буду примењене у пракси, уз очекивани развојни и економски ефекат.

Када су у питању измене Закона о хемикалијама, министарка је навела да се њима уводе таксе за најсложеније поступке који се спроводе на основу Закона о хемикалимама, а за које не постоји оправдање да њихово финансирање падне на терет грађана.

Према њеним речима, унапређена су и решења која се односе на инспекцијски надзор, па су јасно раграничене надлежности санитарне, тржишне и инспекције за заштиту животне средине.

Посланици опозиције критиковали су, током расправе о измени три закона из области животне средине, укидање Агенције за хемикалије и Фонда за заштиту животне средине 2012. године.

Највећа замерка опозиције током расправе односила се на укидање та два тела, за која су истакли да су имали важну улогу у тој области.

Посланици Демократске странке поручиле су да су предложене законске измене "потврда" колико је Влада Србије у претходне три године угрозила интересе грађана.

Они сматрају да 2012. године "долази до потпуног застоја и заокрета" у области заштите животне средине, а као први корак у том заокрету наводе одлуку да се укине Агенција за хемикалије, иако је, како тврде, 95 одсто корисника услуга те агенције било задовољно њеним радом.

Из ЛСВ-а су поручили да су измене три закона управо последица укидања Агенције за хемикалије 2012. године, па се уместо накнада из којих се финансирао рад тог тела сада уводе таксе које постају буџетски приход.

Иван Карић из Зелених Србије сматра да треба вратити Агенцију за хемикалије која је имала највидљивији успех на путу придруживања ЕУ.

Карић сматра да предложене измене дерогирају начело да загађивач плаћа, као и да ће се укидањем накнада као наменским приходима дефинитивно изгубити сваки траг новца који се наменски прикупља за заштиту животне средине и за њено унапређење.

Иначе, на дневном реду заседања налази се укупно 16 тачака.

Посланици ће разматрати и предлоге Закона о потврђивању Протокола о одрживом туризму уз Оквирну конвенцију у заштити и одрживом развоју Карпата, као и о одрживом управљању шумама уз Оквирну конвенцију и одрживом развоју Карпата.

Расправљаће се и о предлозима закона о потврђивању споразума између Србије и Источне Републике Уругваја у сарадњи о сарадњи у области ветерине, и између Србије и Владе Демократске и Народне Алжирске Републике у области здравља животиња, те између Владе Србије и кабинета министра Украјине о сарадњи у области бољног карантина и заштите биља.

На дневном реду је и збирна листа кандидата за избор чланова Националног савета за високо образовање.

На првом редовном заседању у овој години посланици ће претресати и Предлоге одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску финкцију, као и измене и допуне Одлука о избору чланова и заменика чланова Одбора Народне скупштине.

Према Закону о Народној скупштини, парламент се састаје у два редовна заседања годишње - прво редовно заседање почиње првог радног дана у марту, а дргуо редовно заседање првог радног дана у октобру.

Седнице се, по правилу, одржавају уторком, средом и четвртком, од 10 до 18 сати, с паузом од једног часа, а уколико председник скупштине процени да постоје оправдани разлози, посланици могу да раде и другим радним данима, као и дуже од прописаног радног времена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи