Читај ми!

Нови изборни систем, између идеје и праксе

Странке су углавном сагласне да би требало променити изборни систем у Србији, али истичу да би о моделима још требало да се разговара. Промена изборног система подразумева утврђивање изборних јединица, али и начин кандидовања и гласања.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак предложио је промену изборног система који би подразумевао да Србија буде подељена на пет изборних јединица. Тиме би, сматра, грађани били географски равноправније представљени у парламенту.

Председник ЛСВ-а тврди да је, уместо једне, Србији потребно пет изборних јединица: Београд, Војводина, Шумадија, Источна Србија и пета у којој би били представљени остали грађани.

На Чанков позив да се о томе изјасни премијер и лидер напредњака, одговора потпредседник странке. Игору Мировићу предлог је интересантан, а измена изборног система требало би да буде плод дијалога власти и опозиције.

"Сложио бих се с тим да у систему у којем је Србија једна изборна јединица не постоје механизми, што је и пракса показала, да у парламенту буду представљени сви крајеви и општине у држави. Да ли ће бити пет, више или мање изборних јединица, треба добро анализирати", навео је Мировић.

Лидер социјалиста сматра да Чанков предлог неће решити проблем географске заступљености.

"Зато што у свакој изборној јединици ви можете да кандидујете кога год хоћете по месту боравка, тако да на челу изборне јединице у Источној Србији може да буде и неко из Војводине. Али знате, неким странкама не може да се измисли изборни систем који може да им помогне да уђу у парламент", наводи председник СПС-а Ивица Дачић.

И опозиција је за измену изборног система. ДС сматра да би грађани требало да гласају за човека, не за странку. Предлог ЛСВ-а, кажу, на добром је трагу.

"Свакако треба размислити колико би било јединица да би била већа репрезентативност, да би било правих представника грађана Србије и можда не правити да те изборне јединице буду Војводина и Београд, као посебне, већ можда Војводину и Београд поделити на неколико изборних јединица", каже Борислав Стефановић из ДС-а.

Иако и у СДС-у имају свој предлог, за Бориса Тадића приоритет је решавање економских проблема, а не бављење политичким темама, попут изборног система.

"Кључно питање је економски раст. Ако не обезбедимо привредни раст, џаба нам штедња, џаба изборни систем, џаба промена Устава. Све остале теме су замајавање, скретање пажње са кључног проблема са којим се Србија суочава", сматра Борис Тадић.

Осим географске заступљености, изборни систем требало би да се мења и због потребе персонализације политике, сматрају у Цесиду. Чанкова идеја је неразрађена, а највероватније би погодовала његовој странци.

"Идеја, уз пуно резерви, користи оним регионалним странкама које имају јака упоришта у оквиру тих изборних јединица. Вероватноћа уласка у парламент би била већа него сада. Али ми треба да видимо тај изборни систем, колики цензус подразумева итд. Али то је изборни систем који доприноси томе да регионалне и мање странке могу да уђу у парламент, ако би остао пропорционални", објашњава Ђорђе Вуковић из Цесида.

Број изборних јединица само је један од елемената у изборном систему. Целовит предлог требало би да садржи начин кандидовања и гласања и одговор на питање – већински или пропорционални систем.

Према важећем закону, посланици се бирају пропорционално, а цела Србија једна је изборна јединица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи