Читај ми!

Срби са севера: Приштина не може да распусти општине

Председница Скупштине општине Северна Митровица Ксенија Божовић рекла је да Приштина нема никакву законску основу да распусти четири скупштине општина на северу Косова и уведе привремене мере због локалних буџета.

Ксенија Божовић истиче да су четири скупштине у законском року усвојиле буџет.

"Постоје две законске одлуке везане за буџет и ни у ком случају не постоји законски оквир за тако нешто", каже Ксенија Божовић за агенцију Бета.

Према њеним речима, скупштине могу да буду распуштене уколико буџет није усвојен, па су претње из Приштине политичког карактера.

"Ми смо буџет усвојили, али као и све остало и буџет је постао политичко питање које ће морати да се реши на релацији Београд-Приштина", рекла је Ксенија Божовић.

Влада Косова запретила је да ће блокирати буџете општинама на северу Косова уколико у њима не буду дефинисани и приходи радника у просвети и у здравству. Представници општина Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток тврде да такав захтев није у складу са Бриселским споразумом.

Ксенија Божовић је истакла да питање просвете и здравства мора да се реши на преговорима у Бриселу и да те области треба да буду регулисане преко Заједнице српских општина чије је оснивање предвиђено Бриселским споразумом.

Председник Привременог органа и градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић рекао је да су четири општине са севера Косова усвојиле предлоге буџета за 2015. годину у септембру прошле године, а 30. октобра на седницама скупштина општина усвојени су и ревидирани предлози буџета.

На инсистирање косовског Министарства финансија планирани буџети те четири српске општине тада су драстично смањени, па је општина Лепосавић, уместо планираних 11,5 милиона евра добила 2,25 милиона евра, а општини Звечан, уместо планираних 14,5 милиона евра, додељено је 1,61 милион евра, рекао је Јаблановић.

Према његовим речима, тада су добили писану гаранцију од заменице косовског премијера Едите Тахири да ће општине са српском већином имати предност и помоћ у свим министарствима у Влади Косова.

"Ми смо то прихватили, после тога нисмо добили никакве примедбе на буџет, ни у законском року ни до сада, ово су ванредни захтеви за доношење нових буџета до 26. фебруара. Тек сада су се сетили да наводно треба да убацимо здравство и образовање", додао је Јаблановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи