Читај ми!

Дaвенпорт: Аранжман са ММФ-ом добар сигнал за инвеститоре

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Дaвенпорт оценио је да аранжман са ММФ-ом представља добар сигнал и позитивну поруку свим потенцијалним страним инвеститорима и партнерима Србије, али је додао да је он важан и за саму Србију.

Мајкл Давенпорт каже да је аранжман са ММФ-ом охрабрујући за Владу и премијера Александра Вучића и даје озбиљан позитиван сигнал за спровођење реформи.

"ММФ има своје услове, али битно је да су то услови саме Владе Србије и тај аранжман не би био могућ без консеквентне политике Владе", рекао је Mајкл Дaвенпорт гостујући у емисији "Таласање" Радио Београда 1. 

У оквиру Споразума о стабилизацији, подсетио је он, постоји обавеза од стране Србије да неће бити додатних државних помоћи од почетка фебруара ове године за Железару у Смедереву.

"Влада је свесна тога и послала је на време у Брисел одлуку у вези са тим и сада је на Европској комисији са једне стране и Владе Србије са друге да разматрају све инвестиционе планове за Железару у Смедереву", рекао је Давенпорт.

Давенпорт је оценио је да ће Резолуција ЕП о Србији бити избалансирана и да ће послати позитиван сигнал што се тиче пријема Србије у ЕУ, али да не може да прогнозира када ће да буду отворена прва преговарачка поглавља, док је о својим односима са премијером Србије Александром Вучићем рекао да су "апсолутно коректни".

"Није на мени да донесем одлуку о отварању првог поглавља преговора. То је одлука коју морају да донесу земље чланице ЕУ. Два поглавља основних права 23 и 24 су највећи приоритети током целог процеса придруживања ЕУ. Много зависи од тога када ће Влада моћи да представи савршен план у вези са тим поглављима“, рекао је Давенпорт.

Он је рекао да ЕУ има позитивну сарадњу са министарствима унутрашњих послова и правосуђа у вези са поглављима 23 и 24, и да је важно да цивилно друштво буде укључено у оцењивање акционих планова о тим поглављима.

"Мислим да је ангажовање ЕУ у Србији веома јасно и да неће доћи до јачања анти-европског расположења. Грађани Србије су јасно изразили своје мишљење што се тиче пута Србије ка чланству у ЕУ", рекао је шеф делегације ЕУ.

Давенпорт је навео да је поглавље 35 такође веома важно, а да је Споразум између Београда и Приштине позитиван почетак, јер су обе стране прихватиле обавезу да неће да блокирају пут у ЕУ другој страни.

Он је нагласио да медијска стратегија Владе Србије веома добро анализира стање медија у Србији и сада је реч о томе да дође до ефикасног и транспарентног спровођења те стратегије, а то је да се побољша медијска ситуација у Србији, и за то је неопходно транспарентно власништво и транспарентно финансирање медија.

Шеф делегације ЕУ у Србији закључио је да самим тим што постоје многа независна регулаторна тела у Србији, попут Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја, доказ је да Србија напредује у реформама друштва.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи