Читај ми!

Стојановић: Циљ потернице застрашивање Срба

Посланик СНС-а Момир Стојановић изјавио је за РТС да је упознат са "црвеном" Интерполовом потерницом која је расписана за њим, али и да се нада реакцији државе Србије. Стојановић је рекао да се припрема још једна потерница за грађане Ђаковице.

Момир Стојановић је за РТС рекао да је преко Службе Интерпола МУП-а Србије упознат да је на предлог Основног суда у Ђаковици, Унмикова администрација на КиМ покренула "црвену" Интерполову потерницу против 17 грађана Ђаковице на којем се налази и његово име, због сумње да је су починили кривично дело ратни злочин.

Стојановић је за расписивање потернице сазнао у понедељак, а јавно је о томе говорио на седници Одбора за контролу служби безбедности. Рекао је и да има сазнања да се спрема још једна потерница за 38 грађана Ђаковице. 

"Бојим се да уколико надлежни државни органи не заузму јасна став према томе – многи основи судови на КиМ покретаће такве поступке, односно такве пријаве", рекао је Стојановић.

Према његовим речима, потернице имају двојаку функцију – то је на неки начин одговор привремених косовских институција због одлуке УН да се формира суд за ратне злочине које су припадници ОВК починили на КиМ, а с друге стране да се, кроз те потернице, са тако великим бројем људи који се оптужују за тако тешка кривична дела, спречи њихов повратак на Косово.

"Врло сам поносан на све оно што сам у животу радио. Нисам уопште узнемирен. Жао ми је што ће се моје име и имена мојих суграђана из Ђаковице и многих других са КиМ у негативном контексту провлачити у медијима, али то је постратни период", рекао је Стојановић. 

Очекује од надлежних државних органа Србије да се према томе јасно одреде, тим пре што, како каже, постоји најава да ће и други основни судови у другим градовима на КиМ покретати такве поступке.

Према његовим речима, несхватљиво је да 16 година од завршетка сукоба на КиМ неко посеже за таквим потерницама, било да се пишу од привремених косовских институција, било у Хагу или у Србији.  

"Сваки грађанин мора да осећа сигурност, не да доказује своју невиност него они који су покренули те оптужнице да докажу да су ти људи заиста криви за тако тешка кривична дела", рекао је Стојановић.  

Стојановић каже да ће породице тих људи који су на потерницама проћи кроз тежак период у животу.  

"Ја сам спокојан, признајем суд своје државе а не суд неких отцепљених племена", истакао је Стојановић. 

Стојановић је објаснио да је од 1993. до 1996. био заменик начелника безбедности Приштинског корпуса, а до 1999. и њен начелник.

Интерпол је расписао потерницу за Стојановићем због, како се тврди, почињених злочина над цивилним становништвом.

Дрецун: Треба погледати контекст у ком се расписује потерница

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да се Србија залаже да сви ратни злочини који су почињени током сукоба на Косову и Метохији буду откривени и процесуирани и да је у том смислу Србија далеко одмакла од КиМ.

Дрецун је, коментаришући потерницу која је расписана за његовим страначким колегом Момиром Стојановићем, рекао да треба погледати контекст када се подиже оптужница и да се може уочити подударност са интензивираним притиском Запада на Приштину да усвоји закон о формирању Специјалног суда.

Тај суд би, подсећа он, требало да суди припадницима ОВК за почињене ратне злочине и сада се та прича, како је оценио, маскира, релативизује, маргинализује.

"Што се тиче колеге Стојановића, мислим да ћемо ту имати потпуно чисту ситуацију. Оно што је он радио на КиМ као начелник служби безбедности и Приштинског корпуса јесте доступно. Он је у неколико наврата био сведок у Хашком трибуналу, ја не видим шта сад суд у Ђаковици покушава да уради", рекао је Дрецун.

Опозиција сматра да би Стојановић требало на суду да докаже невиност. Шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић каже да је сигуран да Стојановић има капацитет да се одбрани на суду. 

"Могао је и Оливер Ивановић много тога да каже па се брани на суду. Зашто би генерал Стојановић био неуспешнији", каже Стефановић.  

Посланик Партије за демократско деловање (ПДД) Риза Халими изјавио је да је став те партије да треба истражити све злочине и да надлежни органи у конкретном случају морају да испитају све околности и донесу одговарајуће одлуке.

Упитан да ли верује у невиност Момира Стојановића, Халими је рекао да нема аргументе ни за, ни против, као и да су надлежни органи ти који морају да испитају све околности.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи