Читај ми!

Изборни дуг живи и после странке

Годину после избора, многе странке нису платиле трошкове кампање. Највећа задужења имају странке које више нису у парламенту и не добијају новац из буџета. Укупно дуговање УРС-а је преко сто милиона динара.

Лакше се, чини се, заборави изборни резултат него изборни дуг. Многе странке су, наиме, после кампање за парламентарне изборе 2014. остале дужне милионе. Отплата теже пада партијама које више не могу да рачунају на приход из буџета. Да ли су у међувремену дуговања измирена, знаће се из редовоног годишњег финансијског извештаја. Од тога зависи и који су наредни кораци Агенције за борбу против корупције.

Странке највише дугују медијима, маркетнишким агенцијама, издаваоцима билборда. Највећа задужења имају странке које више нису у парламенту и не добијају новац из буџета.

"Уједињени региони Србије су завршили укупно дуговање у изборној кампањи од преко сто милиона, затим ЛДП, чије укупно дуговање и износи 99 милиона и ДСС - 40,7 милиона динара", каже Јелена Ђорђевић из Агенције за борбу приотв корупције.

У ДСС-у кажу да су део обавеза измирили репрогарамом дуга, а преостали враћају средствима од чланарине и донација.

Члан председништва ДСС-а Вукосав Томашевић каже да су одмах након избора максималхно рацинализовали пословање странке у свим сегментима - смањен је број запослених, распродат је возни парк, отакзани су неки пословни простори.

А од парламентарних странака, дужне су СПС, Социјалдемократска странка, односно Нова демократска странка у то време и Демократска странка, чији је рачун скоро годину дана у блокади. У странци кажу да ће рачун са 38 милиона динара у минусу одблокирати за неколико месеци.

"Тренутно је акција солидарнсоти у ДС-у на предлог господина Пајтића, а то значи да се чланови странке одазивају са већим прилизима који су у складу са законом како бисмо изашли из блокаде што пре", каже секретар ДС-а Милан Поповић.

Политички субјекти су дужни да доставе Агенцији годишње финансијске извештаје за претходну годину до 15. априла 2015. године, тек тада ће се знати да ли су измирене обавезе према добављачима, али и банкама.

Јелена Ђорђевић каже да су банке одобриле кредите за финасирање изборних кампања или за финсирање редовног рада.

"Такође исто као дуговање према добављачима за извршене услуге дужни су да исказују у својим финасијским извештајима и дуговања по основу подигнутих кредита", каже Ђорђевићева.

У случају да дође до опроста дуга, иако се до сада то није дешавало, тај опрост дуга постаје неновчани прилог, а политички субјекти су дужни да и то прикажу у својим финансијским извештајима. У супротном, добављачи ће своја потраживања потражити на суду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи