Читај ми!

Европски парламент начелно повољно о Србији, одбачени хрватски амандмани

Предлог резолуције о Србији, о којем ће после подне расправљати Европски парламент, начелно је повољан, упркос бројним амандманима на првобитни текст известиоца Дејвида Макалистера, сазнаје Танјуг. Захтеви хрватских посланика да се у резолуцију угради низ услова у вези са нерешеним питањима у односима две државе углавном нису прошли кроз процедуралне филтере парламента или су ублажени.

У документу у који је Танјуг имао увид, стављен је, у односу на нацрт, већи нагласак на потребу поштовања слободе штампе, права мањина и улоге независних институција, али је прихваћен и амандман шефа парламентарне групе за Србију Едварда Кукана – којим се Европски савет одлучније позива да отвори прва поглавља у преговорима о придруживању са Србијом.

Тако се, према Кукановом предлогу, од Европског савета тражи да, поред техничких услова за отварање поглавља, "узме у обзир политички контекст односа Србије са ЕУ".

Поподневна расправа у Спољнополитичком комитету ЕП о Предлогу резолуције известиоца Дејвида Макалистера о напретку Србије у европским интеграцијама и о амандманима на његов први нацрт, протекла је у знаку полемике посланика из Хрватске са већином осталих чланова Комитета.

У првобитном нацрту резолуције Србија се похваљује због напретка у дијалогу са Приштином, спровођења унутрашњих реформи и унапређења регионалне сарадње.

У међувремену су на Макалистеров текст поднета чак 222 амандмана, од којих су само неки прошли кроз процедурални филтер и ушли у такозване компромисне амандмане о којима ће се у Комитету данас расправљати, а сутра гласати.

Посебно се похваљује конструктиван став Владе Србије током парламентарних избора на Косову прошле године – кроз позив косовским Србима да на њима активно учествују.

Иако остаје захтев да се Србија прикључи санкцијама против Русије, међу компромисне амандмане ушла је и формулација да ипак треба имати у виду традиционално јаке економске, друштвене и културне везе Београда и Москве, као и потенцијално важну улогу Србије као председавајуће Организације за европску безбедност и сарадњу у решавању украјинске кризе.

"Парламент подвлачи да државне институције морају да раде транспарентно и одговорно и подржава рад заштитника грађана и повереника за информације од јавног значаја", наводи се у још једном амандману који је предложио Кукан.

Сем тога, од власти се тражи да у потпуности сарађују са омбудсманом и повереником, заштите њихову независност и омогуће им административне и финансијске услове за несметан рад.

На предлог посланице Тање Фајон, Србија се позива да отвори архиве Југословенске Народне Армије и Ресора државне безбедности како би се помогло да се дође до истине о трагичним догађајима из деведесетих.

Прихваћен је и амандман посланице Фајон да ЕП у тексту резолуције одлучније захтева од власти да омогуће услове за пуну слободу изражавања и онемогуће притиске, претње и нападе на новинаре, као и да се приликом спровођења пакета медијских закона поведе рачуна о одрживости и финансијској стабилности јавних сервиса, регионалних и локалних медија.

На крају, посебно се похваљује улога полиције у обезбеђивању прошлогодишње "Параде поноса", уз захтев да се појача рад на сузбијању дискриминације свих мањина, а женама омогући равноправна заступљеност у политичким и привредним институцијама.

Одбачени хрватски амандмани

Захтеви хрватских посланика да се у резолуцију Европског парламента о Србији угради низ услова у вези са нерешеним питањима у односима две државе, углавном нису прошли кроз процедуралне филтере парламента или су знатно ублажени, јавља дописник Танјуга који је имао увид у текст усаглашених амандмана. 

Посланици из Хрватске су тада тражили да се у резолуцију унесу амандмани у којима се, између осталог, захтева корекција граница на Дунаву, проналажење свих несталих у рату у Хрватској, компензација за припаднике хрватских оружаних снага који су прошли кроз заробљеничке логоре, као и да Србија одустане од процесуирања оптужених за ратне злочине почињене у Хрватској.

Већина тих захтева, међутим, није ушла у такозване компромисне амандмане који су у међувремену усаглашени кроз консултације између посланичких група и о којима ће се данас расправљати на седници Спољнополитичког комитета.

Тако се у амандманима питање границе Србије и Хрватске уопште не помиње, нити се доводи у питање право Србије да суди оптуженима за ратне злочине почињене на целој територији бивше Југославије.

Уместо тога, "Србија се охрабрује да настави сарадњу са Хашким трибуналом и интензивира домаћа суђења за ратне злочине, уз појачану регионалну сарадњу како би жртве и њихова родбина дочекали правду", пише у предложеном амандману.

Додаје се да би требало обештетити све жртве ратних злочина почињених у бившој Југославији и њихове породице, без конкретног помињања и једне земље или нације.

Иако су хрватски посланици тражили да се у резолуцији поново осуди пуштање на слободу Војислава Шешеља и изостанак гласне осуде његових ставова од стране званичног Београда, у компромисном амандману стоји само да би "власти Србије требало да се уздрже од антиевропске реторике".

С обзиром на то да су компромисни амандмани већ усаглашени међу главним посланичким групама, практично је извесно да ће они у том облику ући у коначан текст резолуције, о коме ће се у Спољнополитичком комитету гласати сутра, а на пленарној седници ЕП у марту.

Према установљеној процедури, хрватски посланици имају право да траже се о њиховим захтевима који нису ушли у компромисне амандмане гласа посебно, али досадашња пракса показује су шансе да се они усвоје минимални.

Резолуције ЕП нису обавезујуће, али су Европска комисија и Савет ЕУ дужни да их узимају у обзир приликом одлучивања.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Маја Бобић изјавила је да радује прихватање амандмана на Резолуцију ЕП о Србији којим се Европски савет јасно и недвосмислено позива да отвори прва поглавља у преговорима са Србијом. Резолуција шаље позитивну поруку Србији, изјавила потпредседница Европског парламента Тања Фајон.  

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи