Читај ми!

ЛСВ тражи језик друштвене средине у школама

Републички и покрајински посланици ЛСВ-а, Олена Папуга и Александар Мартон упутили су захтев министру просвете Срђану Вербићу и покрајинском секретару за образовање Михаљу Њилашу да се у што краћем року у војвођанске основне школе уведе изучавање језика друштвене средине.

Александар Мартон је, на конференцији за новинаре поводом сутрашњег обележавања Међународног дана матерњег језика, рекао да је језик друштвене средине изучаван у основним школама у Војводини седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, преноси Бета.

То се, како је оценио, показало као изузетно добро, јер су тада рушене све баријере међу младим грађанима.

Мартон је подсетио да је пре пет месеци Одбор за образовање Скупштине Војводине усвојио закључак којим се сугерисало Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине да се изучавање језика друштвене средине уведе као огледни предмет за основце широм Војводине.

Међутим, како је рекао, од тада се није ништа померило са мртве тачке, па су Папуга и он били приморани да се и овим путем обрате Министарству и Секретаријату.

"Млади Србин је учио о култури и језику његовог комшије Мађара, Словака или Румуна. Нажалост, тада су наступиле и деведесете године, а суживот и толеранција су уступиле место нетолеранцији и национализму па је језик друштвене средине деведесетих година престао да се изучава у основним школама у Војводини", рекао је Мартон.

Народна посланица ЛСВ Олена Папуга је на српском и на русинском језику указала да је некада билингвалност, барем на територији Војводине, била "нормална ствар" и да су грађани и грађанке говорили по два или три језика.

Папуга је истакла и да језик друштвене средине није служио само за споразумевање, већ и за међусобно познавање различитих култура које се прожимају кроз Војводину.

Нагласила је и да је његово изучавање било у време пуне аутономије Војводине, а да је, након што је деведесетих укинут, настало међусобно неразумевање и непознавање.

"То је довело до тога да деца рођена након 1990. не познају ни језик ни културу свог комшије, па у мултинационалним срединама долази до нетолеранције, што у Војводини никада раније није био случај", рекла је Папуга.

Поред Мартона и Папуге, медијима су се обратили и функционери ЛСВ Јан Литавски, на словачком, Тибор Ваш, на мађарском, Владимир Крањчевић на хрватском и Крцун Крачун на румунском језику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи