Тадић: Изградња јаке опозиције изазов за реформе

Изградња јаке опозиције један је од главних изазова реформисања Србије, будући да огромна асиметрија између власти и опозиције представља претњу по политичку стабилност, поручио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић у Бриселу.

Тадић у Бриселу учествује на конференцији "Изградња поверења у проширеној Европи" коју организује међународни центар "Низами Ганџави", а на којој учесници размењују мишљења и искуства о томе како се носити са изазовима међународне безбедности и како одговорити на њих, саопштено је из СДС, преноси Танјуг.

Лидер СДС је одржао говор на отварању конференције, а том приликом је истакао значај слободних медија и јаке опозиције за развој сваког друштва.

Тадић је подвукао да асиметрија између власти и опозиције не може бити смањена у условима гушења опозиције, демократских вредности и медијских слобода.

Посебно је истакао значај развијања културе дијалога и као пример навео начин на који је као председник Србије мењао јавни дискурс у ком је агресија у јавном дијалогу била неприхватљива.

"За развој демократског друштва неопходно је развијање демократске конструктивне опозиције и културе дијалога. Ако владајуће странке не омогуће простор за изградњу конструктивне опозиције, суочиће се са различитим облицима екстремне опозиције која ће претити да поништи спроведене и започете реформе", упозорио је Тадић.

Он се осврнуо и на значај евоинтеграција као замајца реформи у посткомунистичким земљама и истакао да застој Србије на путу ка ЕУ узрокује и успоравање процеса реформи.

Некадашњи председник Србије је на конференцији водио сесију на тему одрживости транзиције од ауторитарних ка демократским владавинама и транзиције од рата ка миру, а том приликом је указао на значај институционалне меморије и на коришћење позитивних искустава и решења како би се спречило понављање грешака из прошлости.

Тадић је са учесницима поделио искуства из времена председничких мандата и објаснио значај изградње консензуса свих релевантних политичких актера у Србији о чланству у ЕУ као главном стратешком и националном циљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи