Иран и Србија, јачање економске сарадње

Амбасадор Исламске Републике Иран у Србији Маџид Фахимпур верује да ће 2015. година бити важна за унапређење економске сарадње између Техерана и Београда.

"Иранска и српска економија су комплементарне и управо због тога могу да имају добру сарадњу. Србија се налази у плодном подручју са великом количином падавина, тако да иранско тржиште може бити веома интересантно за извоз српских пољопривредних производа", оценио је ирански амбасадор у разговору за Танјуг.

Амбасадор је навео да је са председником Владе Србије Александром Вучићем разговарао прошлог месеца и да су том приликом закључили да је време да се у 2015. години пређе са речи на дела и да се појача економска сарадња, чему би требало да допринесе и већи број планираних међусобних посета званичника две земље.

Иран је прошле године први пут имао штанд на Међународном сајму туризма у Београду, а на јуче отвореном Сајму поново ће представити своју туристичку понуду, за коју су, према речима Фахимпура, веома заинтересоване туристичке агенције у Србији.

У економској сарадњи између Ирана и Србије доминирају производи лаке индустрије, ауто делови и пољопривреда, а у последње време туризам, док је културна сарадња на традиционално високом нивоу.

Амбасадор Ирана је истакао да су спортисти и тренери из Србије добродошли у Иран, као и да су они веома заслужни за напредак и развој спорта у његовој земљи.

Поводом 36 година исламске револуције у Ирану, Фахимпур је закључио да упркос томе што је мало ко веровао да ће она успети и одржати се, да је верска демократија у Ирану ипак опстала и довела до развоја друштва на принципима независности, слободе и исламске револуције.

Говорећи о појединцима и организацијама које пропагирају ислам, а истовремено се служе терористичким методама за остваривање својих циљева, ирански амбасадор је оценио да је то у потпуној супротности са учењем муслиманске вере.

"Радикализам нема везе ни са једном божјом религијом. Оно што чине терористичке групе нема везе са исламом. То раде људи који имају проблеме са собом, дакле проблематични људи и они који су лаковерни и покушавају да то припишу исламу иако то нема везе са истином. Реч ислам значи мир, поздрав и здравље", навео је Фахимпур.

Он је истакао да се Иран као исламска земља увек у својој политици придржавала принципа умерености и увек се противила сваком облику екстремизма и претеривања, наводећи да је Ајатолах Хамнеи врховни вођа исламске револуције недавно је с тим у вези упутио поруку младима у Европи и Северној Америци у којој им препоручује да информације о исламу потраже у Курану и да не подлежу "радикалним емотивним набојима", те да закључке доносе само на бази истинског сазнања.

Фахимпур је навео и да су САД, које предводе коалицију против Исламске државе, оцениле да ваздушни напади на припаднике ИД не могу да буду од велике помоћи у сузбијању њиховог деловања, а то мишљење и он дели, јер је уверен да земље региона могу самостално да се боре и да искорене радикалне терористичке групе.

Ситуација у свету се мења и из "доба монополарности прелази у фазу транзиције ка мултиполарном свету", што, сматра амбасадор, и САД треба да прихвате као реалност.

Иран је, каже Фахипмур, спреман да сарађује са Сједињеним државама уколико су оне спремне да се "понашају према Ирану на бази узајамних интереса и узајамног поштовања".

"Уколико САД своју политику и односе заснивају на праведним економским односима и узајамном поштовању, сигурно ће то бити и у интересу грађана САД и осталих грађана света", навео је ирански амбасадор.

Према речима Фахимпура, сведоци смо значајних успеха иранске владе на унутрашњем и међународном плану у последњих годину и по дана, као и да је председник Хасан Рохани у истом периоду остварио добру сарадњу Ирана са међународном заједницом на принципима умерености, мудрости и конструктивне сарадње са свим земљама.

"На међународном плану успостављене су добре везе са међународном заједницом, успостављени су разговори Ирана са групом 5+1 где се надамо да ћемо веома брзо постићи свеобухватни договор (о иранском мирнодопском нуклеарном програму). Приоритет спољне политике Ирана су односи са суседима. Имамо одличну сарадњу са афричким и латиноамеричким земљама, са Балканом и Европом", рекао је амбасадор Ирана у Србији.

Када је реч о паду цене нафте на светској берзи, наш саговорник сматра да је то последица економских и политичких фактора, али да је Иран унапред био спреман на такав сценарио, због чега је уместо извоза сирове нафте, понудио светском тржишту нафтне деривате из петрохемијске индустрије и другу робу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи