Читај ми!

Јаблановић: Без притиска на Приштину нема ни ЗСО

Члан Управљачког тима за формирање ЗСО Драган Јаблановић рекао је да без притиска међународне заједнице на званичну Приштину тешко је очекивати да буде покренуто формирање Заједнице српских општина. Сличан став изнео је и извршни директор Биороа за друштвена истраживања Павле Димитријевић.

Драган Јаблановић је у изјави Танјугу навео да је без притиска међународне заједнице на званичну Приштину тешко очекивати да дође до покретања формирања ЗСО и да би Срби могли бити уцењени око овог питања.

"Очигледно да је, у оваквом односу стању немогуће, све зависи од њих (међународне заједнице). Од почетка сам био мишљења да ми формирамно Заједницу јер смо ми Статут ЗСО правили узимајући у обзир све европске акте и он је у складу са европским стандардима", рекао је Јаблановић одговарајући на питање да ли је могуће без притиска на Приштину покренути формирање ЗСО.

Јаблановић, који је и градоначелник Лепосавића, казао је да је предлагао да Срби формирају ЗСО и онда изнесу у јавност Статут како би се видело који члан Статута Заједнице не одговара, коме и због чега.

Ако неки члан не одговара Приштини а одговара свугде у свету од Баварске, преко Торола и Ирске хајде да видимо зашто не одговара Приштини, рекао је он додајући да није требало чекати да се неко смилује и крене у формирање ЗСО.

Јаблановић је оценио да ће Срби на крају бити уцењени када је у питању ЗСО или формирањем војске Косова или око неког другог питања.

Извршни директор Биороа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Павле Димитријевић изјавио је Танјугу да се према досадашњем току реализације Бриселског споразума показало да, и како је кичма управо ЗСО, око тога се најмање урадило.

Димитријевић је подсетио да и поред најаве српских званичника да ће ЗСО бити једна од кључних тема у овој рунди преговора до тога није дошло и да нема најава када ће бити следећа рунда ни да ли ће то уопште бити тема.

"Приштински званичници кажу да ће се о томе разговарати тек касније. Лично чисто сумњам да без притиска међународне заједнице може доћи до актуелизације ове теме и њене конкретизације. А чини ми се да ни у чијем интересу није да се та тема сада отвори", казао је Димитријевић.

Након што је децембра прошле године формирана косовска влада спразумом који је Српска постигла са Владом Косова предвиђено је да Заједница српских општина буде формирана у року од три до пет месеци.

Ова тачка је једна од кључних на којој почива коалициони споразум између ДПК и ДСК, с једне, и листе Српска, са друге стране.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је раније да је формирање Заједнице српских општина централна тачка српске политичке борбе на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи