Читај ми!

Усвојени Закон о оружју и "Тамарин закон"

Скупштина Србије је усвојила Закон о оружју и муницији и Закон о заштити од пожара, такозвани "Тамарин закон".

17.50 – Усвојен "Тамарин закон". 

17.15 – У току гласање о амандманима поднетим на "Тамарин закон".

17.05 – Усвојен Закон о оружју. 

13.15 – Расправу о амандманима обележила полемика посланика Нове странке и СНС-а о томе ко је победник када Влада прихвати амандман опозиције.

10.10 – Почела седница парламента на којој се разматрају амандмани на закон о оружју и муницији. 

За усвајање Закона о оружју и муницији гласало је 157 посланика док нико није био против, а за измене Закона о заштити од пожара гласало је 155 посланика.

Према новом Закону о оружју, легализација оружја ће трајати три месеца, и са њом ће се почети одмах након ступања закона на снагу.

Закон би требало да омогући ефикасну контролу поседовања и промета оружја, а истовремено да легалним и савесним власницима оружја омогући да га несметано поседују и користе у законом дозовљене сврхе – лова, спорта, колекционарства и самоодбране.

Битна новина закона је и издавање оружаног листа као биометријског документа.

Као разлог за доношење тог закона, наводи се процена да у илегалном поседу има 200.000 до 900.000 комада оружја.

Ношење оружја је такође предвиђено, уколико физичко лице докаже да му је лична безбедност битно угрожена, али га може носити само на начин којим не узнемирава друга лица.

Њима се одређује да ће шеснаестогодишњаци убудуће моћи да носе спрејове за самоодбрану, за оружану дозволу биће потребан лекарски преглед на сваких пет година. 

Посланици су на данашњој седници потврдили више споразума, међу којима је Споразум влада Србије и Руске Федерације о реадмисији, споразуми о сарадњи у случају катастрофа, као и о отварању три нова гранична прелаза на српско-румунској државној граници.

Реч је о граничним прелазима Јаша Томић–Фењ, Врбица–Валкањ и Наково–Лунга

Посланици владајуће коалиције и опозиције раније су подржали усвајање такозваног "Тамариног закона", који треба да повећа безбедност грађана и објеката када је реч о заштити од пожара и тако спречи да се понови страдање младих.

Да би гласала за Предлог закона о оружју и муницији, опозиција је тражила услов – да њени амандмани буду усвојени.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће се у наредним месецима интензивно пратити примена Закона о оружју и муницији и поручио да настоји да укупна безбедност у Србији буде што боља.

Стефановић је новинарима у Скупштини Србије по окончању расправе о амандманима на Предлог закона о оружју и муницији казао да ако тај закон подрже сви посланици – то ће бити добра порука да је читав парламент схватио важност безбедности људи и закона о оружју.

Најавио је да ће одмах по ступању на снагу закона бити извршена легализација оружја која ће трајати три месеца и навео да очекује да ће бити смањено присуство нелегално наоружања у Србији а тиме и повећана безбедност.

Министар је објаснио да Предлог закона о оружју и муницији пооштрава услове за држање и ношење оружја кроз обавезу лекарских прегледа на сваких пет година и прецизније одређење ко има право на оружје. 

Истовремено, предложени закон олакшава положај савесних људи који оружје користе у складу са законом и не злоупотребљавају га, као што су лов и спортско стрељаштво, рекао је Стефановић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи