Читај ми!

Вучић: Много можемо да научимо од Словеније

Србија и Словенија имају изузетне политичке и привредне односе, који се могу окарактерисати као најбољи до сада, оценили су премијери Србије и Словеније – Александар Вучић и Миро Церар на Брду код Крања. Много можемо да научимо од Словеније, истакао је Вучић. После заједничке седница влада потписани споразуми у области спорта и одбране.

17.50 - Александар Вучић се састао у Љубљани са градоначелником Зораном Јанковићем, који је госту пожелео добродошлицу речима да је први спрски премијер који је ушао у градску кућу у Љубљани.

16.10 – Почела Словеначко-српска пословна конференција у Привредној комори Словеније у Љубљани.

13.40 – Српски и словеначки министри спољних послова Ивица Дачић и Карл Ерјавец разговарали су о сукцесији на простору бивше Југославије. 

13.00 – Премијери Александар Вучић и Миро Церар оценили су да Србија и Словенија имају изузетне политичке и привредне односе, који се могу окарактерисати као најбољи до сада.

11.55 – Владе Србије и Словеније потписале су данас споразуме из области одбране и спорта. Очекује се обраћање премијера Вучића и Церара.

10.30 – Почела заједничка седница влада Србије и Словеније.

9.35 – Делегација Србије стигла у Словенију.

Српски и словеначки премијер – Александар Вучић и Миро Церар – оценили су, након заједничке седнице две владе, да Србија и Словенија имају изузетне политичке и привредне односе, који се могу окарактерисати као најбољи до сада.

Премијери су, на заједничкој конференцији за новинаре на Брду код Крања, истакли значај европског пута Србије.

Вучић је захвалио на подршци коју Словенија пружа Србији, док је словеначки премијер потврдио подршку Србији и њеним напорима које чини на путу ка ЕУ.

У том смислу, Церар је похвалио и високо оценио преданост премијера Вучића у вођењу политике, јер, како је рекао, та политика доноси будућност Србији.

Према Цераровим речима, Вучић чини велике напоре да спроведе реформе које су држави потребне.

Церар је рекао да је Словенија Србији "прозор" ка Европској унији, али да је и Србија за Словенију својеврстан "прозор" ка другим тржиштима, земљама и деловима света. Он је поручио да Словенија одлучно и чврсто подржава Србију на њеном путу ка ЕУ и да ће то и даље чинити.

Церар је подсетио и да су се две земље нашле једна другој и биле од помоћи током природних непогода у Словенији и Србији.

Српски премијер је рекао да Србија у Словенији види изразитог пријатеља, земљу веома важну у овом делу Европе и једног од кључних трговинских партнера.

Вучић је честитао словеначком колеги на реформама које је спровео и спроводи, истичући да ће Словенија у овој години имати привредни раст од 2,5 одсто, а да се нада да ће Србија такав раст имати у 2017. години.  

Како је додао, Србија покушава да се у финансијској одговорности и дисциплини приближи ономе што је урадила Словенија.

"Много можемо да научимо од Владе Словеније", истакао је Вучић. Он је подсетио да је у Србији у току реструктурирање 512 предузећа, од којих су за 14 показале интересовање и словеначке фирме, али да очекује да ће их бити и више кад тендери буду спроведени.

Премијер је навео да очекује да ће више српских фирми инвестирати у Словенији, подсетивши да је словеначки "Фруктал" преузео српски "Нектар".

Вучић је додао да је са словеначким премијером разговарао и о другим конкретним питањима, о сарадњи у наменској индустрији, грађевинарству, изградњи пруге Београд–Будимпешта, пројекту "Београд на води".

Како је додао, у свим тим пројектима Србији је потребна помоћ и подршка словеначких компанија.

Како су рекли премијери, и нешто мало отворених питања као што је сукцесија, решаваће се у складу са изузетно добрим односима две земље и две владе.

Истовремено су навели да не очекују да ће бити било каквих већих проблема.

Србија очекује помоћ словеначких фирми

Вучић је рекао да је данашња седница две владе наставак и показатељ континуитета сарадње, подсетивши да је претходна седница одржана 2013. године.

Говорећи о економској сарадњи, Вучић је навео да словеначке фирме могу да искористе предности које Србија има, трговинске односе и сарадњу без трговинских баријера са тржиштем које има више од милијарду људи.

"То сам предложио и господину Церару и то је речено и на седници две владе, као што ће бити предочено и на данашњем словеначко-српском пословном форуму", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да Србија очекује помоћ словеначких фирми које су технолошки напредније у односу на српске и њихово учешће у пројектима изградње "Београда на води", пруге Београд–Будимпешта.

Српски премијер је навео и да српске фирме виде у Словенији своје место, пре свега у прехрамбено-прерађивачкој индустрији, али и у неким другим гранама. Он је поновио да Србија не жели и не води "политику лако ћемо" и подсетио да се спроводе тешке и озбиљне мере, те да верује да ће мукотрпан и озбиљан рад донети и озбиљне резултате.

Одговарајући на новинарска питања, Церар је рекао да Словенија јесте отворена за српска предузећа, али и навео да је чланица ЕУ и да покушава и ради на томе да се отклоне све евентуалне препреке које отежавају то пословање.

Церар је додао да то важи како за српска предузећа, која су посебно добродошла, тако и за друга.

Подсетио је да у Србији послује 1.300 словеначких фирми, које запошљавају 35.000 радника.

Вучић је рекао да не постоје неке посебне потешкоће за улаз српског капитала у Словенију, али и навео да ће српске фирме, како буду расле, бити више присутне у Словенији и на другим тржиштима.

Потписани споразуми из области одбране и спорта

Владе Србије и Словеније потписале су, после заједничке седнице на Брду код Крања, споразуме из области одбране и спорта.

Споразум о сарадњи између министарстава одбране потписали су министри Братислав Гашић и његов словеначки колега Јанко Вебер.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и министарка образовања, науке и спорта Словеније Станислава Сетникар Цанкар потписали су споразум о сарадњи између та два министарства.

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да су врата привредне сарадње између Србије и Словеније широм отворена.

Антић је, у изјави Танјугу, истакао да су српска и словеначка влада данас имале одличну заједничку седницу и поручио да ће обе државе "апсолутно подржати привредну сарадњу између Србије и Словеније".

Како је објаснио, и билатерални разговори у први план су стављали будућу привредну сарадњу.

И министри одбране Србије и Словеније Братислав Гашић и Јанко Вебер сагласили су се да постоји значајан потенцијал за унапређење сарадње две земље у области одбране.

Вучић и српски министри стигли су јутрос на Брдо код Крања, где су их дочекали словеначки премијер и чланови његовог кабинета и приређен им је свечани дочек, уз највише државне и војне почасти.

Премијер Вучић састао се и са председником Словеније Борутом Пахором.

У разговору с председником словеначког парлеманта Миланом Бргелезом, Вучић је изјавио да је Словенија један од најближих пријатеља Србије у Европској унији.

Вучић је истакао да је веома задовољан односима Србије и Словеније, нагласивши да нерешених питања између две државе нема много и захвалио на разумевању и подршци коју Словенија пружа у европским интеграцијама Србије, саопштила је Влада Србије.  

Брглез је истакао да Словенију и Србију везују многе ствари и да је сарадња два парламента на највишем нивоу, додајући да данашња заједничка седницу две владе потврђује добру сарадњу земаља на свим нивоима. 

Словенија је четврта земља региона са чијим највишим званичницима се премијер Вучић састаје у мање од недељу дана, после Хрватске, Македоније и неформалног сусрета са мађарским премијером Виктором Орбаном, у понедељак увече у Суботици.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи