Читај ми!

Гојковић: Извештај ће бити добро избалансиран

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да је убеђена да ће извештај о Србији известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Макалистера бити добро избалансиран.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је у интервјуу за РТС истакла да је убеђена да ће након садржајне посете и разговора са државним врхом, скупштинским Одбором за евроинтеграције и посланицима владајуће већине и опозиције извештај Дејвида Макалистера о Србији бити добро избалансиран и тако представљен европском парламенту.

Гојковићева је убеђена да је најважнија порука та да ће Србија у 2015. години моћи да отвори једно, а можда и више преговарачких поглавља и да се налази на добром путу, путу привредних, економских и политичких реформи које су примећене од стране европских званичника.

"Задовољство ми је било што је известилац о напретку Србије на европском путу провео толико времена у парламенту чиме је истакао велику улогу парламента у процесу евроинтеграција наше државе'", закључила је Гојковићева.

Маја Гојковић истиче да је одбацила иницијативу за покретање поступка за разрешење председника Србије Томислава Николића као непотпуну, а коју су поднеле посланичке групе СДС, Заједно за Србију и Зелени Србије, јер верује да је то био политички чин.

"Ако желите на демократски начин нешто да радите и водите демократску државу морате да поштујете Устав, а тиме поштујете и грађане Србије који су изабрали председника и зато је на озбиљан начин ова иницијатива одбачена као непотпуна", објашњава Гојковићева и додаје да су и подносиоци били свесни тога.

Додаје да подносиоци иницијативе нису имали довољан број посланика да би се уопште могла разматрати таква иницијатива или да се појави пред скупштинским Одбором за уставна питања и касније пред Уставнним судом.

Председница парламента каже и да би парламент данас требало да гласа о Тамарином закону и Предлогу закона о оружју и муницији, као и многобројним међународним спрозумима важним за државу.

"Убеђена сам да ћемо данас имати гласање. Велика је ствар што је скупштина потуно отворена за предлоге и иницијативе грађана", каже Гојковићева.

Подсећа и да је парламент у кратком временском периоду усвојио два закона који су предложили родитељи трагочно преминуле деце.

Према њеним речима, Влада Србије имала је слуха за те предлоге јер су учинили све да закон добије озбиљну форму која ће омогућити примену.

Када је реч о скупштинском речнику, Маја Гојковић истиче да скупштински колегијум сматра да је, ако постоји таква иницијатива, најбоље да то да ураде сами шефови посланичких група и посланици.

"Ми не треба да будемо цензори, ми смо ту да омогућимо слободну дискусију. Није важно толико да ли ће бити уведен речник или не јер све то полази од куће. Волела бих да посланици што више размишљају о томе који је наш посао у парламенту и да када нешто изговарају имају свест о томе да представљају грађане и да раде све за њих", поручује Гојковићева.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи