Читај ми!

Вучић са Кантонеом о проблемима у борби против корупције

Српски премијер Александар Вучић примио је председника италијанске Националне антикорупцијске институције Рафаелеа Кантонеа кога је информисао о проблемима са којима се Србија суочава у борби против корупције.

Aлександар Вучић је Рафаелеа Контонеа посебно информисао о потреби унапређења ефикасности правосудног система, саопштено је из владине Канцеларије за сарадњу с медијима, преноси Танјуг.

Рафаеле Кантоне борави у Србији како би пренео знање и искуство из области борбе против организованог криминала и корупције у Италији.

До посете је дошло на заједничку иницијативу српског премијера Александра Вучића и италијанског премијера Матеа Ренција, који, како је речено, верује у вољу српске Владе да се избори са криминалом и корупцијом, што је веома важно за земље на путу ка Европској унији.

На састанку је договорено да се сарадња италијанске Националне антикорупцијске институције са Владом Србије настави и кроз контакте са Министарством правде, Агенцијом и Саветом за борбу против корупције, како би се у будућности италијанска искуства применила кроз законска решења о превенцији и санкционисању кривичних дела корупције, наведено је у саопштењу.

Са шефом италијанске антикорупцијске институције састала се и директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић.

На састанку је размотрена могућност будућег формализовања сарадње кроз закључивање Меморандума о разумевању, као и одржавања редовних консултација.

Како је објављено на сајту Агенције, дискусија је посебно била усмерена на примере добре праксе из домена контролних и надзорних надлежности антикорупцијске институције у Италији.

Међу њима су надзор над спровођењем стратегије, проблеми сукоба интереса, контрола имовине посебно у погледу откривања, прикупљања доказа, административних истрага и политике санкционисања, као и механизми за јачање интегритета јавних функционера.

Како је реч о земљи чланици ЕУ, важна тема о којој се расправљало била су искуства Италије која Србија може да користи у склопу преговарачког поглавља 23, односно потпоглавља борбе против корупције.

Бабић и Кантоне састали су се због сродних овлашћења у области борбе против корупције.

У делегацији Италије били су још и амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, генерални инспектор у Министарству иностраних послова Италије Луиди Макота и пуковник италијанске финансијске полиције Косимо Триполи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи