Читај ми!

Жбогар: Узурпација имовине утицаће на инвестиције

Специјални представник ЕУ и шеф Канцеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар оценио је да без деложације оних који су бесправно заузели имовину нема напретка ка ЕУ.

Самуел Жбогар, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Жан-Клод Шлумберже и министар правде у Влади Косова Хајредин Кучи представили су у Приштини ОЕБС-ов извештај под називом "Преглед случајева бесправног поновног заузимања имовине на Косову", преноси Бета.

Према извештају поновно бесправно заузимање имовине на Косову је углавном међуетничке природе тако што је 95 одсто те имовине у власништву српске заједнице, а поново је узурпирају Албанци.

"Уколико проблематика поновног бесправног заузимања имовине привуче пажњу у погледу слабости правосуђа, наравно да самим тим неће бити могућности да се примене права на својини што може да утиче и на потенцијалне стране инвеституре", оценио је Жбогар.

Према његовим речима, проблем поновне узурпације имовине раније није био предмет званичне студије.

Шлумберже је рекао да извештај долази као пропратна мера извештаја Европске комисије о оствареном напретку по питању имовине расељених којом Косово управља.

"Циљ овог извештаја је да утврди да ли се релевантне институције на одговарајући начин баве овим предметима, посебно када имамо случај поновног заузимања имовине. Овај извештај се заснива на случајевима којима је управљала Косовска агенција за имовину од 2008. до 2013.године", казао је представник ОЕБС-а.

Према његовим речима, од 326 предмета које је надгледао ОЕБС било је 20 новчаних казни које су уплаћене, а његова мисија није могла да пронађе ниједан случај у ком је извршилац требало да плати обештећење власнику имовине.

Кучи је рекао да је ово први пут да је урађена таква студија.

"У извештају су истакнуте забринутости у погледу реаговања институција и наравно да је у том смислу потребна боља координација између извршних органа власти, као и боља свест судова када се баве овим питањима и када треба да дође до деложације особа које су заузеле имовину", казао је Кучи.

Кучи је подсетио да је до сада када је у питању имовина решено 40.000 предмета, док је око 500 предмета у жалбеном поступку.

У извештају ОЕБС-а се закључује да случајеви нелегалне поновне узурпације имовине захтевају одлучне одговоре институција на Косову како би се грантовала пуна заштита имовинских права свих заједница на Косову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи