Читај ми!

Шта је потписано у Скопљу

У Скопљу је данас потписано седам споразума између српске и македонске владе. Међу њима су и споразуми о пољопривреди, заштити животне средине и образовању.

Представници влада двеју држава потписали су споразуме о економској сарадњи, сарадњи у области туризма, о утврђивању граничних процедура за железнички гранични прелаз Табановци-Прешево, сарадњи у области науке, образовања и технологија, сарадњи у области одрживог развоја и заштите животне средине, сарадњи у области културе, као и план за одржавање консултација за период 2015-2016. министарстава спољних послова Србије и Македоније.

Министарка пољопривреде Србије Снежана Богосављевић Бошковић и македонски министар пољопривреде Михаило Цветков договорили су формирање Радне групе која ће у оквиру измене Протокола о сарадњи две државе укинути издавање потврда за производе биљног порекла, међу којима је између осталог и брашно.

Укидањем издавања потврда роба ће се без чекања превозити до одредишта, а договорено је и формирање заједничких тимова који ће се састајати једном годишње, по потреби и чешће.

Снежана Богосављевић Бошковић је у Скопљу разговарала и са македонским министром заштите животне средине и просторног планирања Нурханом Изаиријем.

На састанку је постигнута висока сагласност о међусобној сарадњи два министарства у области заштите вода и управљању водама и отпадом. У тим областима биће формирани тимови за ургентне ситуације који ће бити у сталној комуникацији како би се превентивно утицало на евентуалне ванредне ситуације.

На састанку је договорен и заједнички наступ две државе при конкурисању за доделу средстава из фондова Европске уније у области заштите животне средине.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Срђан Вербић и министар образовања и науке Македоније Абдилаћим Адеми потписали су споразум о сарадњи две државе у области образовања, науке и технологије.

У споразуму који су потписали Вербић и Адеми се наводи да ће Србија и Македонија сваке године, по принципу реципроцитета, понудити одређени број стипендија за додипломске, последипломске и докторске студије, као и одређен број месеци студијског боравка младих истраживача на основу претходно објављених конкурса.

Споразумом се предвиђа да ће обе стране подстицати непосредну сарадњу образовних установа, размену професора и размену искустава о реформама система образовања, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи