Читај ми!

Косово, седам година касније

На седму годишњицу проглашења независности, Косово се нашло пред највећим изазовом и масовним егзодусом становништва. То je суштински показатељ који говори о неуспеху институција, оцењују приштински медији.

Косово, како наводе приштински медији, још увек није успело да успостави три основна стуба – скупштину, владу и судство, али највећи изазов пред којим се Косово нашло је масовни егзодус становништва.

Политички аналитичари кажу да су неуспеси у функционисању три основна стуба државе изазвани недостатком развојне стратегије као и нерегуларног процеса приватизације јавног и друштвеног власништва.

Све то заједно, наводе медији, за последицу има сиромаштво, незапосленост и велики пораст организованог криминала, по чему је Косово постало шампион у региону. Аналитичари кажу да је за седам година државности Косово забележило врло мали напредак и много неуспеха.

Аналитичар Бехлул Бећај је подсетио да су од "Дана независности са релативно прихватљивом брзином формирани основни стубови државности и три стуба њене власти – скупштина, влада и судство, укључујући и њихове формалне основе".

Према његовим речима, Косово је изградило и локалну и централну јавну администрацију и затим мање-више комплетирало све нормативне захтеве за почетак нормалног функционисања државе. Али, затим су почели да се нижу неуспеси.

"Нажалост, све то је у практичном спровођењу потврдило недостатке и нефункционалност јер скупштина није успела да како треба комплетира посланике, али и контролоре реализације закона које је усвојила, Устава, што ће рећи да контрола није уопште функционисала", напомиње Бећај.

Лист Зери извештава да седма годишњица затиче Косово у дубокој економској кризи, крајњем сиромаштву, великој незапослености, са криминалом и корупцијом на највишем нивоу. У свој седми рођендан Косово улази "болно", јер га је масовни егзодус тешко "ранио".

Косово током протеклих седам година своје независности никада није било "болесније" у социјалном и економском погледу. Са економијом у кризи, великом стопом сиромаштва и незапослености, криминалом и корупцијом, са масовним егзодусом... седми рођендан затиче Косово пред највећом социјалном кризом, пише Зери.

Пут Косова је у протеклих седам година био колико тежак толико и изазован у многим областима. Али, година коју смо за собом оставили, а коју је карактерисала шестомесечна блокада остаће упамћена као изгубљена година у свим сегментима. За протеклих седам година државности Косово је признало 106 земаља, а за разлику од петходних година, у 2014. Косово су признале само четири земље. Одговорност за све те неуспехе пада на лидере институција, али и политичких партија, указује лист Зери.

Дан пред прославу по градовима има мање застава, док у Приштини влада мрачно расположење, подвлачи Зери.

Оцене економских експерата за економски развој у последњих седам година од осамостаљења показују да је привреда у паду. Бруто годишњи приход је 2008. године био на нивоу 7,2 одсто, док је у 2014. раст само три одсто.

Ибрахим Реџепи, директор Института "Страш", каже да сви показатељи бележе пад који се одражава на раст незапослености и сиромаштва.

"Садашњи ниво раста није довољан за превазилажење великих економских и социјалних проблема који настављају да се гомилају. На одржавање позитивног нивоа раста је углавном утицао јавни сектор који је прво карактерисао велики број страних инвестиција које су касније почеле да се смањују", каже Реџепи за Косова сот.

Ипак, структура инвестиција није била добра, јер није гарантовала дугорочни развој углавном због фокуса који је стављен на патну инфраструктуру. Истовремено као да су били заборављени остали значајни сектори који су могли да утичу на квалитет живота, стандард и запошљавање, као што су образовање, здравство, пољопривреда", рекао је Реџепи.

Наглашава да је трговински дефицит са 1,7 милијарди евра порастао на 2,2 милијарде.

Према Реџепијевим речима, и ниво незапослености, мада по АСК износи 31 одсто, у ствари изгледа потпуно другачије. Према последњем попису ниво незапослености износи 44,8 одсто, а смањење се види само у подацима АСК због промене методологије израчунавања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи