Читај ми!

Вучић у Загребу: Желимо добре односе

Премијер Србије Александар Вучић у Загребу је присуствовао инаугурацији хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић са којом је имао и билатерални састанак. Претходно је положио цвеће на споменик Николи Тесли и присуствовао литургији у Храму Преображења Господњег.

Вучић се у Загребу након инаугурације на Марковом тргу и свечаног пријема, билатерално састао са председницом Колиндом Грабар Китаровић. 

После састанка Вучић је рекао да је разговор био добар и да верује да ће наставити добру и успешну сарадњу.  

На питање новинара да ли је на састанку са Колиндом Грабар Китаровић било речи о проблему несталих, на којем Хрватска инсистира, Вучић је одговорио питањем посленицима седме силе да ли знају да на попису несталих има више Срба него Хрвата.

Поручио је да се разговарало о свим питањима, укључујући и нестале и избеглице, јер, како је рекао, нико од тих питања не бежи.

"Покренули смо и питања несталих и решаваћемо их. Нико не жели да штити ни злочин ни злочинца ни на једној страни. Имам пуно поверење и у госпођу Грабар Китаровић и у премијера Зорана Милановића да ћемо те ствари заједнички успети да изгурамо", рекао је Вучић.

На питање када очекује нови сусрет с Колиндом Грабар Китаровић, он је одговорио: "Ускоро."

Уочи инаугурације Колинде Грабар Китаровић, премијер Србије је за ХРТ рекао да очекује добру сарадњу с хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић.

"Желимо добру, коректну сарадњу, добре односе и код нас не постоји условљавање", рекао је Вучић.

Према његовим речима, две земље морају да сарађују, јер им је 90 одсто интереса слично.

Вучић је нагласио да је дошао не само с поруком мира и дијалога него и са жељом да се покаже више поштовања и поверења.

"Очекујемо прихваћену руку и хрватске председнице и руководства, и верујем да ћемо у наредном периоду чешће и више да се чујемо и боље разумемо", поручио је српски премијер.

Премијер Србије је у хрватској влади имао званичан састанак са министарком спољних послова Хрватске Весном Пусић.  

После састанка, Вучић је рекао да Србија жели добре односе са Хрватском и да гледа у будућност.

Вучић је новинарима потврдио и да се данас накратко сусрео и са премијером Хрватске Зораном Милановићем.

Према речима премијера Србије, са шефицом хрватске дипломатије је разговарао о нерешеним питањима, пре свега о будућности и о томе како две државе могу да сарађују, помогну једна другој, обогате економску и политичку сарадњу.

"Задовољни смо и захвални јер нам се чини да је и Хрватска по том питању окренута ка будућности. Србија свакако јесте", истакао је Вучић и поручио да исто говори и у Загребу, и Београду.

Навео је да ће разговор са министарком Пусић довести до конкретних резултата наводећи да сваки сусрет доноси одређене резултате и помак у односима две земље. Вучић је додао и да је захвалан на срдачној добродошлици.

Новинарима се обратила и Пусићева, која је захвалила српском премијеру што је присуствовао инаугурацији нове председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и истакла да је са Вучићем разговарала о преосталим питањима које треба решити, као и сарадњи две државе, пре свега на европским пројектима прекограничне сарадње и пројектима које подржава ЕУ.

Према њеним речима, разговарали су и о напретку Србије у европским интеграцијама, и ономе што предстоји у билатералним, економским и политичким односима две земље.

Претходно се, на путу ка Влади Хрватске, Вучић случајно накратко сусрео са бившим председником Хрватске Стјепаном Месићем. 

На питање новинара о чему су разговарали, премијер Србије је рекао да су се подсетили на речи Маргарет Тачер да, када државници раде најбоље ствари за свој народ, грађани то најчешће у датом тренутку не препознају.

Медији у региону су посветили велику пажњу Вучићевој посети Загребу, а у интервјуу за Јутарњи лист премијер Србије је рекао да је дошао са поруком мира.

Претходно је Вучић, по доласку у Загреб, положио цвеће на споменик Николи Тесли у центру хрватске престонице, где га је дочекао председник Српског националног већа Милорад Пуповац.

"Мислим да је за Србију и Хрватску важно да гледамо у будућност, да размишљамо шта ћемо да радимо у наредних пет, десет, двадесет година, а не само о ономе што је било претходних година", одговорио је Вучић на питање новинарке Хине зашто је одлучио да дође у Загреб.

Вучић je потом отишао на литургију у Саборном храму Преображења Господњег, коју је служио митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

После литургије премијер је поручио да ће Влада Србије дати све од себе да се побољшају односи између Србије и Хрватске, и поручио Србима у Хрватској да воле и поштују и Србију и Хрватску.

"Држава Србија и Влада ће дати све од себе да у нашим односима, с нашим комшијама Хрватима, владају мир, добри односи, више поштовања", рекао је Вучић у обраћању православним верницима у цркви Светог Преображења Господњег у Загребу.

Он је истакао да је дошао у Загреб да, ако може, утиче на прављење мостова. Премијер Србије се потом састао са представницима српске заједнице чиме завршава посету хрватској престоници.

Вучић разговара са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем, представницима и председником Српског националног већа Милорадом Пуповцем и са другим представицима српске дијаспоре.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи