Читај ми!

Јакшић: Отвара се пут за боље односе Србије и Хрватске

Одбијањем пресуда за геноцид, отвара се простор за успостављање бољих односа између Србије и Хрватске, а данашња церемонија у Загребу је прилика да се са тим започне, каже спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић. Нада се да ће Хрватска да схвати да јој је регион потребан као што је Хрватска потребна региону.

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су односи Србије и Хрватске веома лоши, али да постоји могућност да се они поправе.

"Последње пресуде о геноциду су отворена врата за приближавање две земље, јер су односи Београда и Загреба јако лоши. Економска сарадња је никаква, политичка је још гора, а одбијањем пресуда за геноцид отвара се простор за бољу сарадњу", каже Јакшић.

Истиче да је данашња церомонија у Загребу прилика да се започне са успостављањем бољих односа.

"Не можемо да очекујемо данас ништа посебно, али постоје ситне назнаке да ствари могу да крену на боље. Знак питања је још приоритет хрватске спољне политике", објашњава Бошко Јакшић.

Каже да председница Хрватске учествује са Владом у креирању политике и да је најавила поправку односа са западном Европом.

"Мислим да ће Хрватска да схвати да јој је регион потребан као што је Хрватска потребна региону, посебно чланицама региона које су кандидати за чланство у ЕУ", каже Јакшић.

Истиче ипак да односи неће ићи праволинијски и да ће повремено бити застоја.

"Хрватска ће сигурно да потегне питање несталих", сматра Јакшић.

Говорећи о решавању ситуације у Украјини, Јакшић верује у успех "Минска 2".

"Није било другог избора и надам се да ће се поштовати примирје које је ноћас ступило на снагу", истиче Јакшић.

Каже да многи проблеми нису решени и да је најважније уставно решење источне Украјине.

"Могући су мањи инциденти чиме се отвара простор за политичке преговоре за дугорочно решење, а ситуацију олакшава чињеница да је ММФ доделио 40 милијарди долара Украјини и тај новац би могао да буде финансијска врста амортизера ове кризе", закључује Јакшић.

 

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи