Кућа људских права тражи смену министара

Кућа људских права и демократије, организације цивилног друштва, грађанке и грађани, траже од Скупштине Србије да покрене процедуру за утврђивање одговорности и смену министара Братислава Гашића, Небојше Стефановића, Николе Селаковића и Александра Вулина.

У саопштењу невладиних организација наводи се да је реч о министрима који већ годинама "континуирано нарушавају правни систем државе, руше владавину права, газе поделу власти и озбиљно угрожавају развој демократије и вредности на којима почивају Устав и закони Србије".

За министра одбране Братислава Гашића потписници апела тврде да је грубо повредио законе Србије одбијањем сарадње са Заштитником грађана и накнадним неодговорним одбранама таквог потеза.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, сматрају поптисници, и поред чињенице да се прикључио нападу на Заштитника грађана и покушао свесно да званичне документе МУП-а представи као "ставове и изјаве појединаца", морао је бити разрешен чим се сазнало да је његов докторски рад плагијат.

Министар правде Никола Селаковић изазвао је, како тврде представници НВО, својим поступцима и законским предлозима четворомесечни штрајк адвоката и парализу правног система у земљи.

Они подсећају да је његово разрешње препоручила и директорка Агенција за борбу против корупције, истичући да препоруке овог независног тела морају бити озбиљно размотрене и по њима би требало да се поступи, уколико се жели успостављање владавине права у Србији.

Кад је реч о министру рада Александру Вулину, а саопштењу наводе "огроман број законских прекршаја због којих хитно мора бити разрешен са функције", а као последњи у низу помињу напад на Заштитника грађана у емисији на Студију Б 17. јануара 2015.

"Подсећамо јавност да је министар Вулин морао бити смењен и због покушаја проневере готово два милиона евра из државног буџета који се догодио у његовом министарству, као и због увођења принудног рада за кориснике социјалне заштите", наводи се у саопштењу.

"Хитна реакција Скупштине"

Урушавање владавине права, кривична дела и покушај рушења независних институција захтевају, како се наводи у саопштењу, захтевају хитну реакцију Скупштине Србије, тим пре што, како констатују, парламентарна демократија и правна држава у Србији никада нису до краја учвршћене.

"Оне се данас налазе под новим ударом, пре свега деловањем министара у Влади Србије. Скупштина Србије дужна је да се одреди према оваквом понашању изабраних функционера и да покаже да је стварно контролор извршне власти. Одбијање посланика да покрену процедуру за смену четири министра послало би поруку јавности да владајућа већина стоји иза оваквог деловања", закључак је апела који је потписала Кућа људских права и демократије.

Њу чини неколико невладиних организација - Грађанске иницијативе, Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права - Јуком, Хелсиншки одбор за људска права и Центар за практичну политику.

Потписници апела су и Центар за евроатлантске студије, Бироди, БИРН, НВО Миленијум Крагујевац, Центар за развој непрофитног сектора, Грађанска акција Лингва, Регионални центар за мањине, Импулс Тутин, Урбан Ин, Едукациони центар Лесковац, Центар за људска права Ниш, Жене за мир Лесковац, БАЗААРТ, Астра, Санџачки одбор за људска права...

Као самостални потписници апела у саопштењу се наводе, између осталих, Соња Бисерко, Миша Бркић, Весна Ракић Водинелић, Весна Пешић, Јелена Милић, Бранислав Трифуновић, Аида Ћоровић, Никола Јовановић, Милан Антонијевић, Драган Поповић...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи