Читај ми!

Хан: Нисам тражио санкције против Русије

Европски комесар за суседство и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да није тражио да Србија уведе санкције Русији и да то питање није повезано са отварањем поглавља у процесу проширења.

"Нисам тражио да се Србија придружи европским санкцијама против Русије, јер је то одлука суверене државе. Србија о томе одлучује сама, рекао је Хан новинарима после састанка са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Бриселу.

Европски комесар је рекао да је спољна политика Србије била једна од тема данашњих разговора са Дачићем.

"Санкције и отварање поглавља у преговарачком процесу нису ни у каквој вези", нагласио је Хан и изразио очекивање да ће прва поглавља бити отворена у најскоријој будућности.

Дачић је, на конференцији за новинаре, потврдио да не постоји експлицитан захтев да се против Русије уведу санкције, мада у Бриселу очекују да Србија до ступања у чланство усагласи своју спољну политику са ЕУ.

"Ми се надамо да ћемо врло брзо отворити поглавље 32 које се односи на финансијску контролу", рекао је Дачић и додао да скоро све чланице ЕУ то подржавају.

Немачка инсистира на поглављу о Косову

Међутим, указао је Дачић, Немачка засад инсистира да се прво отвори поглавља 35, које се тиче Косова, и поглавља 23 и 24 о владавини права.

 

"То нема никакве везе са санкцијама против Русије", рекао је Дачић.

Упитан да објасни недавно заједничке војне вежбе Србије и Русије у светлу украјинске кризе, Дачић је нагласио да је Србија неутрална земља која војно сарађује и вежба како са руском, тако и са америчком и многим другим војскама.

"Некима би тражили објашњење и ако руски хор дође да пева у Србији", навео је Дачић.

Комесар Хан је на конференцији за новинаре изразио разумевање за овај став, уз подсећање да је његова домовина, Аустрија, такође неутрална земља.

Дачић и Хан су након данашњег сусрета у Бриселу изјавили да се радују наставку разговора када Хан у четвртак посети Београд.

Дачић је данас присуствовао састанку Јадранско-јонске иницијативе и одвојено се срео са високом представницом за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару