Читај ми!

Дачић: Реформама до чланства у ЕУ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у Бриселу да су реформске активности које Влада Србије спроводи у свим сегментима друштва у функцији доприноса афирмацији главног спољнополитичког циља – чланства у ЕУ. Министри осам земаља подржали Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион.

Министар Ивица Дачић истиче активности које се односе на даљу изградњу што ефикаснијих  институционалних капацитета прилагођених изазовима модерног друштва, преноси Танјуг.

"Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, настоји да у пуној мери користи све расположиве могућности за што тешњу сарадњу са Унијом и њеним чланицама, а у циљу убрзања процеса наше европске интеграције и економског и социјалног опоравка земље", рекао је Дачић на Конференцији поводом покретања Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион.

Дачић додаје да је Србија у протеклом периоду недвосмислено потврдила своју посвећеност европском путу, јачању регионалне сарадње и добросуседских односа, као и нормализацији односа са Приштином.

"Чланство Србије у ЕУ није само по себи циљ, већ европску интеграцију видимо првенствено као инструмент за подстицај спровођења реформи и модернизације у свим областима друштва и државе", каже Дачић.

У том смислу, додаје шеф дипломатије, започете политичке и економске реформе имају снажан подстрек управо у процесу европских интеграција.

Дачић је обавестио учеснике скупа да је Србија, у циљу квалитетног спровођења процеса примене Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион, у финалној фази оснивања посебног радног тела Владе Србије – Радне групе за сарадњу са Европском унијом у Јадранско-јонском региону.

Задатак Радне групе биће да координира све активности у вези са Стратегијом ЕУ за Јадранско-јонски регион.

Дачић истиче да је Србија спремна на активан приступ како би адекватно промовисали значај повезаности морског приобаља са континенталним залеђем региона, пре свега на плану умрежавања транспортних и енергетских коридора.

Према његовим речима, Србија Стратегију види као веома добар оквир за продубљенију практичну сарадњу како са земљама чланицама ЕУ, тако и земљама партнерима из нашег региона.

"Стратегија представља документ који потврђује да само сарадњом, развојем добрих инфраструктурних, економских и културних веза, можемо постићи конкретне резултате у заједничким активностима које спроводимо и које предстоје, и допринети остваривању кључних економских циљева", истиче Дачић.

Поред министара иностраних послова држава чланица Стратегије, на конференцији су учествовали и представници институција Европске уније, националних и регионалних тела задужених за управљање фондовима ЕУ, као и други актери одговорни за спровођење Стратегије. 

На маргинама скупа, шеф српске дипломатије састао се са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару