ТС незадовољан предлогом закона о узбуњивачима

Организација за борбу против корупције Транспарентност Србија саопштила је да није задовољна квалитетом решења Предлога закона о заштити узбуњивача и да је парламенту доставила амандмане на више од 40 одредаба.

У саопштењу ТС је навела да је свим посланичким групама у Скупштини Србије, која ће сутра почети расправу о том закону, доставила предлог за измену, уношење или брисање више од 40 одредаба Предлога закона о заштити узбуњивача, једног од најважнијих антикорупцијских прописа које Србија још нема, преноси Бета.

"Обим ових сугестија, којима су обухваћена само најважнија питања, речито говори о незадовољавајућем квалитету и обухвату актуелних решења", навела је ТС и додала да је на те проблеме указала током јавне расправе о обе верзије нацрта закона које је Министарство правде објавило (децембар 2013 и јун 2014).

ТС је амандманима предложила да се дефинише шта ће се сматрати узбуњивањем јавности, прецизира дужност поступања по анонимним обавештењима која су поткрепљена доказима, као и да се надзор над применом закона и доношење подзаконских аката повери Министарству за државну управу, а не Министарству правде.

Предложено је и да се усвоји ново правило за обелодањивање података који су означени као тајни, које укључује и могућност да се узбуњивач у неким случајевима обрати јавности, што је у Предлогу закона искљученао.

ТС је предложила да се уведе могућност да узбуњивач добије правичну накнаду уместо повраћаја у пређашње стање, увек када сматра да је то за њега повољније, као и да се уведе правило за награђивање узбуњивача који својим деловањем омогуће прибављање значајних јавних прихода који би иначе изостали.

У саопштењу ТС је навела да у погледу казнених одредаба није припремила конкретне амандмане, али да је указала на неопходност да нова кривична дела буду усвојена пре почетка примене закона.

"Скоро је несхватљиво да за најозбиљније облике кршења овог закона нису предвиђене ни кривичне ни прекршајне казне, нити је заједно са овим предлогом у Скупштину стигао предлог допуна Кривичног закона", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару