Читај ми!

Помоћ Немачке развоју Србије

Србија не тражи милостињу, већ да Немачка помогне да развијемо своју земљу и да од ње научимо многе ствари, рекао је премијер Александар Вучић. Велики број немачких привредника жели да инвестира у Србији, каже немачки вицеканцелар Зигмар Габријел. Одлука за Европску унију није одлука против Русије, нагласио је Габријел.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је циљ Србије да грађани раде напорно и тешко и да поштују правила, јер "ћемо тада бити успешна и модерна земља".

Премијер се на заједничкој конференцији за новинаре захвалио вицеканцелару Немачке Зигмару Габријелу и немачким компанијама које су заинтересоване да инвестирају у Србији, а њих је четрдесет.

Вучић је истакао да му је Габријел рекао да постоји велико интересовање немачких компанија за Србију, као и да је поносан на ту чињеницу.

"Имамо задатак да обезбедимо боље услове за пословање", навео је премијер и оценио као позитивно доношење реформских закона.

"Морамо још много да урадимо – Закон о планирању и изградњи, решавање проблема у јавној администрацији и више одговорности и озбиљности у разговору са инвеститорима", рекао је Вучић.

Према његовим речима, немачка делегација је дала конкретне предлоге за бољи пословни амбијент у Србији, али и конкретне примедбе.

Премијер је истакао да они ипак примећују марљивост Србије. "Не тражимо милостињу, тражимо да нам Немачка помогне да развијемо Србију, да наши људи поштују правила и раде марљиво и тада ћемо бити развијени", истакао је премијер, који је претходно са Габријелом отворио седницу Пословног савета Србије и Немачке.

Вучић је подсетио да је Немачка најважнији политички и економски партнер Србије.

"Са Немачком имамо три милијарде евра годишње размене, сваке године та размена расте. Прошле године она је увећана за 14 одсто. Ове године у првих осам месеци, упркос поплавама, имамо раст у односу на 2013", истакао је премијер.

Извоз је повећан за 6,5 одсто, а увоз за 8,5 одсто, рекао је премијер додајући да очекује да се настави трговинско повећање.

Вучић је истакао и да жели да у Србију дође највећи европски произвођач меса "Клеменс Тенис", који ће улагати у сточарство, али и да дођу компаније – почевши од оних које би улагале у ИТ сектор, до оних из аутомобилске индустрије.

Обавестио је Зигмара и да очекује да до краја године буде постигнут договор са ММФ-ом, што ће бити сигнал инвеститорима.

"Привредници желе да улажу у Србији"

Габријел је рекао да се након позива српског премијера пријавио велики број привредника који су заинтересовани за инвестирање у Србији. Спроведена је, каже, и анкета која је показала да је 99 одсто привредника који су већ улагали у Србији заинтересовано да поново инвестира.

Немачки вицеканцелар наглашава да су најважнији предуслови за инвестиције фер и транспарентна администрација, правна држава, транспарентни порезни систем, отворено тржиште рада, политички, социјални и културни стандарди у које се може поуздати и који морају бити усклађени са ЕУ.

Србија има велике шансе да тај процес прође успешно, каже Габријел и наглашава да ће тај тежак пут дуго трајати.

Србији треба Европа, али и Европи Србија, рекао је Зигмар Габријел додајући да можемо имати дугорочан мир и благостање ако је континент уједињен.

Искуство Немачке после Другог светског рата показало је да је потребно много времена и труда како би се решили проблеми попут оних које су имале Немачка и Француска, навео је Габријел на примеру свог краја.

Рекао је да добри односи са ЕУ нису алтернатива односима са Русијом. "Треба сви заједно да имамо интерес да са Русијом јачамо Европу. То можда сада звучи као утопија", рекао је Габријел.

Нагласио је да Немачка има интерес да у региону наступа не као учитељ већ као партнер. То, каже Габријел, очекујемо и од наших партнера.

"Почиње се са економским развојем, али и политичком и културном сарадњом. Имамо наде у успех тог пута. Има доста тога да се учини", поручио је Габријел додајући да је исправан пут којим Србија жели да иде.

"Одлука за ЕУ није одлука против Русије"

Србија се не стиди да има добре односе са Руском Федерацијом, рекао је премијер Вучић одговарајући на питање новинара Шпигла. Истиче, међутим, да је стратешки циљ Републике Србије пут у ЕУ.

"Србија се не стиди да има добре односе са Руском Федерацијом. Не видим ту било какав проблем. Не идемо у друге савезе, идемо у ЕУ и обавезе према ЕУ испуњавамо, а посао Владе Србије је да води рачуна о интересима својих грађана", рекао је Вучић.

Премијер Србије сматра да данас и немачка влада и обе велике партије доживљавају Београд као партнера којем могу да верују. Поновио је изјаву коју је дао и на конференцији са канцеларком Ангелом Меркел: "Србија исто говори у Београду, Берлину и Москви, никога не лаже." Влада води, како каже, фер, поштену и одговорну политику.

"Ми волимо то што у Немачкој увек чујемо оно што немачка влада мисли. Први пут Немачка има поузданог партнера у Србији – први пут имате да увек испоручимо онако како се договоримо. Држимо до своје речи", рекао је Вучић.

Иако је на европском путу, Србија има развијене политичке, привредне, економске и културне односе са Русијом. Не видим зашто би некоме у ЕУ то сметало, рекао је Вучић. Навео је да Пољској ЕУ надокнади када има губитке у трговини са Русијом, али да Србији то не би имао ко да надокнади. "Ми морамо да водимо рачуна о својој земљи", поручио је Вучић.

Габријел је поновио да је одлука да се прикључи ЕУ увек одлука за нешто, а не против некога.

"Одлука за ЕУ је одлука за демократију, људска права, слободу мишљења, прихватање неповредивости, за сарадњу, да се кроз сарадњу са ЕУ избори бољи живот за људе и мир", рекао је Габријел.

Додаје да не треба да се одлучује против некога јер то "није мудра алтернатива".

Србија стуб стабилности у региону

Никада нисам рекао да је Србија лидер у региону, већ стуб стабилности. "Србија то може, хоће и мора да остане", поручио је Вучић.

Србија мора да сачува и политичку стабилност, а не само економску, рекао је премијер додајући да је услов за политичку стабилност да не буде трзавица, сукоба и да можемо да водимо политику која је најнормалнија.

Када је у питању отварање преговарачких поглавља са Србијом, Габријел је нагласио значај оних поглавља која се тичу правне државе и владавине права, истичући да су она значајна за инвеститоре.

Србија жели да поглавља буду што пре отворена, рекао је Вучић, али и нагласио да то не зависи од Београда већ од Немачке и других чланица ЕУ.

Ипак, истиче да је жеља да се отворе најтежа поглавља, поглавље 32 и контрола финансија, 35 – које се тиче КиМ, као и 23 и 24, која се баве владавином права.

Говорећи о пројекту "Јужни ток", Габријел је оценио да је то важан пројекат за Европу и да очекује да све несугласице буду решене. Мислим да је важно да европске државе имају резерву у снабдевању гаса, додао је Габријел.

"Нисмо ни мала Русија, ни мала Америка"

Вучић је рекао да Србија није ни "мала Русија", нити "мала Америка". "Србија сама доноси своје одлуке", рекао је Вучић и додао да је уверен да ћемо умети да очувамо своју независност и стабилност.

Вучић је, на питање шта мисли о канцеларки Ангели Меркел и шефу руске државе Владимиру Путину, рекао да је он премијер једне бројчано мале земље и да није пресудно шта он лично мисли о тако важним људима.

Истакао је да је Меркелова Србији помогла у најмање три наврата, када смо "имали различите тешке инциденте, са којима смо се суочавали".

"Помогла нам је у политичком смислу, и Немачка нам помаже много у економском смислу", констатовао је Вучић.

"Са Путином имамо коректан однос и коректну сарадњу", додао је премијер Србије.

"Ми смо Србија и са поносом носимо своје име и то значи да сами доносимо своје одлуке и уверен сам да ћемо своју независност и стабилност увек умети да сачувамо и не видимо непријатеља око себе", закључио је премијер.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару