Читај ми!

Реформе "магнет" за немачке инвеститоре

Премијер Србије Александар Вучић и вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел отворили су седницу Пословног савета Србије и Немачке, чији је циљ унапређење економских односа две земље. Вучић и Габријел су уверени да ће структурне реформе у Србији допринети и доласку нових немачких инвестиција. Нећемо Србију препустити самој себи, поручио Габријел.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у уводном обраћању да је Немачка најзначајнији привредни и политички партнер Србије и поручио да ће наша држава наставити са структурним реформама, што ће, како је оценио, довести још више немачких привредника који ће у Србији моћи да се осећају као код своје куће.

Вучић је подсетио да је Србија усвојила 16 закона који "први пут у српској историји стварају модерне оквире за развој државе", попут закона о раду, стечају, приватизацији, и да је пред усвајањем још пет.

"Покренули смо најсвеобухватнији програм фискалне консолидације који је, осим по обиму, специфичан, јер ми смо једина земља на континенту, а несумњиво једина у југоисточној Европи, која тешке мере штедње у јавном сектору предузима у оваквом тренутку без ичијег ултиматума, зато што сматра да је важно да се обори фискални дефицит и спусти јавни дуг", рекао је Вучић.

Српски премијер изразио је задовољство што ће радне групе две земље за енергетику, пољопривреду, унапређење саобраћајне инфрастуркуре, инвестиције и туризам моћи да разговарају о конкретним моделима сарадње, њеном јачању и привлачењу још инвеститора.

"Драго ми је што ће министри привреде разменити званичне ноте о оснивању Немачко-српске привредне коморе, институције која Србију још јасније ставља на мапу потенцијалних дестинација за немачке инвеститоре, за које је важна вест да имају сигурност улагања у Србију", рекао је Вучић.

Закључивање аранжмана са ММФ-ом

Премијер Србије најавио је до краја године и закључивање аранжмана са ММФ-ом.

"Ми ћемо пре краја ове године, најкасније почетком следеће године, али верујем пре Божића имати закључен аранжман са ММФ-ом. То говори о сигурности улагања у нашу земљу и озбиљности и одговорности у реформама које спроводимо", закључио је Вучић.

Према његовим речима, Немачка је данас несумњиво најзначајнији привредни и политички партнер Србије.

"Више од 370 компанија са већинским немачким капиталом послује у Србији, у свим виталним секторима привреде и запошљава више од 25.000 радника. Немачка је међу водећим страним инвеститорима у Србији са око 1,8 милијарди евра до сада уложеним у привреду, највише у прозиводни сектор, фарамцеутску индустрију, хемијски сектор, аутомобилску, електронску, прехрамбену и машинску индустрију...", рекао је Вучић.

Додао је да посебно радује чињеница да су немачки привредници "92 одсто задовољни својим радом у Србији и да желе да проширују своје капацитете у нашој земљи".

Говорећи о проблемима који у Србији муче иностране, али и домаће привреднике, Вучић је најавио доношење закона о планирању и изградњи који ће, како каже, омогућити лакше и брже издавање дозвола.

За борбу против корупције, истакао је премијер, у Србији не недостаје политичка воља, док према криминалу постоји нулта толеранција.

"Имамо проблеме у правосудном систему, чији рад, могућности и способности ћемо да унапређујемо. И у јавној администрацији имамо проблем, у којој нема довољне заинтересованости да посао буде завршен на најбржи начин у најкраћем року", констатовао је Вучић.

Позвао је немачке привреднике у Србију поручивши да ће српска влада увек имати довољно времена да привредницима из те земље помогне у решавању проблема са којима се суочавају, уверен да ће Србију "препознати као добро место за инвестиције".

"Од ваше земље не очекујемо да уместо нас гради кућу. То ми Срби морамо сами. Очекујемо да, као и до сада, будете поуздан партнер и подршка, а на нама је да испунимо планове и обавезе које смо преузели", рекао је Вучић.

Немачка средња предузећа главни инвеститори 

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел рекао је да су немачки привредници заинтересовани да шире инвестиције у Србији и истакао да је, упркос кратком року у којем је организована посета Београду, велики број нових потенцијалних инвеститора из Немачке показао велику заинтересованост за Србију.

Поменувши да су немачка средња предузећа главни инвеститори у Србији Габријел је објаснио да она већ деценијама представљају окосницу развоја Немачке.

"Искуство с немачким средњим предузећима показују да где она оду ту и остану", рекао је Габријел, који је и министар привреде. Поновио је да Берлин подржава Србију на њеном европском путу и нагласио да је Србији и западном Балкану потребна Европска унија, али да су Србија и западни Балкан једнако потребни Унији.

"Србија је посебно значајна јер је највећа и не сме да буде препуштена самој себи", рекао је Габријел.

Према његовим речима, сарадња у региону је изузетно значајна. Европска унија, како је Габријел рекао, жели трајно да допринесе благостању и миру на континенту и "да људи више никада не налазе смисао у сукобу са суседима, већ у сарадњи".

Оцени је и да где ЕУ није присутна нема довољно подстицаја за мир и да стога европске интеграције немају алтернативу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару