Читај ми!

ДСС бира председника

Кандидати за наследника Војислава Коштунице су Милош Алигрудић и Санда Рашковић Ивић. Окосница програма оба кандидата остаје политичка и војна неутралност, али се не слажу око приступа том циљу.

Једна од најзначајнијих странака модерне српске историје у недељу би требало да добије свог другог председника. Први, Војислав Коштуница, пре пола године поднео је оставку пошто је странка коју је водио 22 године први пут остала испод цензуса.

"ДСС је државотворна странка која је заснована на начелу да су демократско и национално две шине истог колосека, према томе из тих начела проистичу и политичка и војна неутралност коју ћемо заступати", каже Милош Алигрудић.

Ипак, Санда Рашковић Ивић сматра да се разликује тактика како доћи до тих вредности.

"Ми морамо да скренемо ка Истоку да бисмо били неутрални, јер смо већ превише везани за Запад", каже Рашковић Ивић.

Разликује их и однос према осталим странкама деснице. Санда Рашковић Ивић жели да их окупи у национални блок, док Алигрудић мисли да те странке најпре морају да се промене.

Иако је реч о ванпарламентарној странци, избори у ДСС-у су важни јер је она, иако ослабљена, најјача странка деснице, а на том политичком полу аналитичари виде велики гласачки потенцијал.

"Одређено прегруписавање, формирање других странака, других личности које ће водити те странке, може да доведе до тога да имамо покушај да се ти потенцијали искористе и да имамо на наредним изборима значајну политичку странку на десници", наводи програмски директор Цесида Ђорђе Вуковић.

Промене у врху странке, у Србији су често изазивале даља цепања. Постоји ли бојазан да се то деси и у ДСС-у?

Санда Рашковић Ивић сматра да Милош Алигрудић није био фер у кампањи, али каже да ће разговарати са њим о његовом останку у партији.

Алигрудић је категоричан. "У нашем тиму ће бити места за свакога коме је на срцу политичка неутралност, политика ДСС-а. Да ли је то Санда Рашковић Ивић? Према њеним послењњим изјавама, мени се то не чини", истиче Алигрудић.

Неки од најистакнутијих чланова ДСС-а нису желели да уђу у трку за председника. Међу њима, ни Александар Поповић, који је водио странку од Коштуничиног повлачења. Ненад Поповић је основао нову странку, а исто је најавио и Синиша Ковачевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару