Кандидати за председника ДСС-а о суверенизму

Чланови Демократске странке Србије ће у недељу, 12. октобра, изабрати наследника Војислав Коштунице. Кандидати Милош Алигрудић и Санда Рашковић Ивић.

Милош Алигрудић је поручио да ће његовом победом на председничким изборима поново бити успостављено јединство у ДСС-у, док Санда Рашковић Ивић која се такође нада да ће наследити Коштуницу исто то обећава, преноси Танјуг.

Алигрудић је, у писаној изјави оптужио Рашковић Ивић да жели да промени страначки програм заснован на војној и политичкој неутралности док Рашковић Ивић то негира и истиче да само жели да промени пут којим ће стићи до основних циљева ДСС-а.

Она "отворено најављује промену програма ДСС-а и намерава да политику неутралности замени некаквим 'суверенизмом", истиче Алигрудић у писаној изјави достављеној медијима.

Он објашњава и да "сам по себи 'суверенизам" не значи ништа, јер је свака држава суверена" док је "неутралност ужи и веома конкретан појам који значи економску сарадњу са свима у заједничком интересу, а политички и војни блок ни са ким".

"Оваквим својим ставом Рашковић Ивић, коју смо примили отвореног срца из Демократског центра Драгољуба Мићуновића, довела је у питање најважније програмско опредељење ДСС-а и унела поделу у странку", навео је Алигрудић.

Коментаришући ставове противкандидата, Рашковић Ивић каже да се ту ради "о несимпатичним оптужбама" које нису тачне.

Она каже да основне делове програма ДСС-а, противљење уласку Србије у НАТО, евроскептицизам... и остало не жели да мења, али да сматра да пут којим ће се до тога доћи треба променити.

"На изборима у недељу ДСС на демократски начин бира председника и тиме чланство и делегати покзују свој демократски капацитет,", каже Рашковић Ивић.

Она је додала да се нада победи, јер су њену кандидатру подржала 88 одбора а Алигрудића 53, а да су избори у недељу прилика за све у странци да покажу да имају демократски капацитет.

Скупштина ће бити одржана у Центру "Сава", а у првом делу ће говорити вршилац дужности председник Александар Поповић, најављено је из ДСС-а.

Коштуница, једини лидер ДСС-а од оснивања поднео је оставку после неуспеха странке на мајским изборима, а странку од тада води Поповић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару