Читај ми!

Дачић: Србија одлучно корача ка ЕУ

Шеф српске дипломатије и први потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је у Бриселу да Србија одлучно корача ка чланству у Европској унији, без обзира на одбијање да уведе санкције Русији.

Дачић је у говору у Центру за европску политику у Бриселу пред великим бројем дипломата и новинара поручио да је чланство у ЕУ први приоритет Србије и да о томе нема дилеме, преноси Танјуг.

Данас је учествовао у скринингу о поглављу 31 преговора о придруживању, које се односи на усклађивање спољне политике Србије са европском.

"Лично сам дошао на скрининг јер неки постављају питање да ли због тога што се нисмо придружили санкцијама против Русије, стварно хоћемо у ЕУ", рекао је Дачић и додао да ће Србија постепено хармонизовати своју дипломатију са заједничком дипломатијом ЕУ.

"Ми смо свесни својих обавеза и ту нема ништа спорно, а једина ствар око које се не слажемо са ЕУ јесу санкције Русији, које не можемо да подржимо баш као што не подржавамо ембарго Русије на увоз хране са ЕУ", рекао је Дачић.

Указао је да су и Русија и Украјина пријатељи Србије и да Србија "не може да решава хладни рат".

Министар је подсетио да је степен усаглашености спољне политике са ЕУ до избијања украјинске кризе био преко 90 одсто и да је од увођења европских санкција Русији спао на мање од 70 одсто, али да ће до момента примања у чланство процес усаглашавања бити довршен.

Говорећи о гасоводу "Јужни ток", Дачић је рекао да га Србија неће градити ако се Москва и Брисел не договоре, јер Србија гас ионако може да добија само из Бугарске, која је чланица ЕУ.

"Не гради се 'Јужни ток' због Србије, него због ЕУ, а ми не можемо да се смрзавамо само да бисмо испали принципијелни", рекао је Дачић.

Истакао је да Србија са ЕУ не усаглашава само своју спољну, него и безбедносну политику, што се види по учешћу у мировним операција и заједничкој борби против тероризма.

Одговарајући на питање из публике о најављеној посети руског председника Путина Београду, Дачић је рекао да не види у чему је проблем.

"Ако (немачка канцеларка) Ангела Меркел може свако мало да телефоном разговара са Путином, и ако су амерички и руски шефови дипломатије у сталном контакту, не видим зашто не бисмо могли да га зовемо", рекао је шеф срске дипломатије.

Дачић је подсетио да се следеће године навршава седамдесетогодишњица победе над фашизмом и да ће широм Европе тим поводом бити много парада у којима ће Русија, као сила савезница, сигурно учествовати.

Одговарајући на питање о развоју односа Београда и Приштине које је поставила Мимоза Ахметај, косовска амбасадорка у Белгији, Дачић је рекао да је Србија чврсто опредељена за наставак дијалога.

"Радићемо на нормализацији односа, али вам нећемо помагати да будете независни", рекао је Дачић, додајући да је, што се Београда тиче, прихватљиво све што не задире у питање статуса Косова.

Дачић је рекао да очекује да ће Србија још ове године отворити прва поглавља у преговорима о придруживању.

"Знам да неке чланице ЕУ не деле став да се поглавља отворе током италијанског председавања, али ми ћемо свеједно наставити да се крећемо ка Европи несмањеним темпом", закључио је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару