Јевтић: Политичка криза у Приштини кочи повратак

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић оценио је Бечу да актуелна политичка криза у Приштини кочи процес повратка.

Далибор Јевтић је рекао да се косовско министарство за заједнице и повратак налази у ситуацији "да нема више финансијских средства". 

"Нисмо имали могућност ребаланса буџета и све то утиче на наш рад. Ми тренутно имамо, што је парадоксално, 30 породица које су спремне да се сутра врате на Косово, а не могу управо због немогућности да почнемо изградњу кућа за њих", рекао је Јевтић Танјугу. 

Он је, како каже, захтевао од премијера додатна средства, како би се кренуло у реализацију овог пројекта.

"Покушавамо да са нашим партнерима, пре свега канцеларијом ЕУ на Косову, пронађемо решење за актуелну ситиуацију. Политичка криза утиче и на рад Министарства и самим тим на процес повратка", подвукао је Јевтић.

Јевтић је истакао да због тога очекује да у новонасталим околностима и међународна заједница учини додатан напор да оним албанским политичким лидерима који су довели до овакве ситуације да до знања да се мора решити ситуација а да нови избори нису добро решење и да је најбоља солуција да се што пре изабере председник скупштине и формира влада, како би почело са решавањем проблема.

Све друго, према његовим речима, само додатно ће одложити решавање проблема и додатно закомпликовати ствари.

Јевтић је такође истакао да политичка опција која заговара отворено противљење формирању Заједнице српских општина и наставку дијалога, не може допринети побољшању целокупне ситуације на Косову.

"Покрет Самоопредељење ће, уколико буде учествовао у новој влади, само додатно закомпликовати ствари, не само одложити процесе, већ вратити на почетак нечега што је оцењено као позитиван процес", упозорио је Јевтић.

Ставови ове политичке опције су за Србе, како је подвукао, више него забрињавајући.

Он је указао да нису заборавили да су наши посланици били физички и вербално нападани од стране представника ове политичке опције и то не можемо да игноришемо, као ни изјаве да им Срби на Косову нису потребни.

Пре Беча делегација, коју предводи Јевтић, а чине је још градоначелник Штрпца Братислав Николић и посланик "Српске листе" Саша Милосављевић, посетила је Берлин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару