Читај ми!

Србија није регрутни центар џихадиста

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић каже да је допуна Кривичног законика казнама за све грађане Србије који желе да учествују у оружаним сукобима у свету – веома корисна ствар јер прописује строге казне за могуће ратнике. Напомиње да Србија није регрутни центар џихадиста.

Момир Стојановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да строге казне очекују грађане Србије који покушају да учествују или већ учествују у ратним сукобима у свету.

"Закон прави градацију, за појединачно учешће је предвиђена санкција од шест месеци до пет година, ако је учешће групно организовано од једне до осам година, а ако нека организација подстиче или организује учешће наших грађана на ратиштима ван земље – онда је предвиђена казна од једне до 10 година затвора", напомиње Стојановић.

Стојановић истиче и да ће се Кривични законик, када буде измењен, односити и на оне грађане који се тренутно налазе на ратишту а планирају да се врате у Србију, и зато поручује грађанима који тренутно ратују у свету да се што пре врате у земљу.

Напомиње да је за сада најризичнија мировна мисија у којој учествују наши војници у Либану, и додаје да Србија пажљиво разматра питање учешћа наших припадника Војске у мировним мисијама у свету.

"Верујем да ће Србија пажљиво прилазити том питању и да неће, кроз учешће наших мировњака, изазвати реакцију радикалних исламистичких група и изложити нашу земљу потенцијалној опасности", изјавио је Стојановић.

На тврдњу да Србија представља регрутни центар потенцијалних џихадиста, Стојановић одговара одрично и напомиње да су последње "процене да неколико десетина наших грађана учествује у оружаним сукобима" и подсећа да "то још увек није забрињавајући број".

Стојановић напомиње да агенције које регрутују ратнике за оружане сукобе нису са ових простора, али да се пажљиво прати ситуација, и да ће уколико се такве агенције и појаве, бити учињено све да се њихово деловање онемогући, закључује председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи