Читај ми!

Стефановић позива на обуставу штрајка

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је штрајк једног дела полицијских синдиката незаконит и позвао полицајце да се врате на своје радне задатке. Независни полицијски синдикат Србије тражи да се социјални дијалог настави.

Стефановић је рекао да штрајк није имао превеликог ефекта на учинке полиције, наводећи да jе реч о штрајку једног репрезентативног и више нерепрезентативних синдиката, преноси Танјуг.

"Независни синдикат полиције доставио је 16. септембра непотпуну одлуку о ступању у штрајк без елемената штрајкачког одбора који је прописан законом и без елемената места одржавања, док преостали синдикати уопште ни до данас нису доставили одлуку о ступању у штрајк", рекао је Стефановић додајући да разговара и да ће разговарати са синдикатима.

Он је рекао да су се консултовали и са правном службом министарства и са закондством Владе, свим озбиљним правним телима земље и да је реч о евидентно незаконитом штрајку.

Додао је да, на основу Закона о штрајку, они који су до сада штрајковали неће примити плату. Истакао је да нема простора за повећање плата јер држава то не може да изнесе и позвао полицајце који су у штрајку да се врате на своје задатке, а да после могу да разговарају о свим темама које постоје.

"Чак и да је штрајк по закону, потпуно је јасно да за дане које су провели у штрајку, а мислим ту на оне полицијске службенике који су одбили извршење задатака, неће примати плату за те дане", рекао је Стефановић.

Наводећи да они који су одбили извршење задатака на позив старешина то чине противзаконито и против њих могу да се покрену елементи одређене дисциплинске одговорности.

"Желим да све полицајце позовем да се врате на задатке и прекину штрајк пошто је бесмислен и незаконит, да их позовем јер они су ту да би штитили безбедност грађана Србије, због тога је полиција формирана и за то примају плату", рекао је Стефановић.

Нема простора за повећање плата

Како је рекао, онда можемо да седнемо да разговарамо о свим другим темама о којима већ месецима разговарамо.

Он је навео и да нема простора за повећање плата јер то држава не може да приушти.

"Полиција мора да дели судбину свог народа. Ко то не може да схвати, изузетно ми је жао, али новаца нема и ја нећу било коме да се додворавам", рекао је Стефановић захваливши се свим полицајцима који су професионално обављали своје задатке и показали да знају зашто су у полицији те нису подлегли притисцима.

Он је навео да верује да су неки обманути, али да неки људи то раде свесно јер не желе да се врате, после усвајања новог Закона о раду по коме нерепрезентативни синдикати више немају право да буду заштићени, у униформу и на извршење својих задатака.

"Позивам све полицајце који знају шта је значка и униформа да се врати на свој посао, а ја ћу са синдикатима разговати о даљем унапређењу положаја и процесу рада", рекао је Стефановић.

Он је најавио и да би крајем новембра, почетком децембра требало да стигну нове униформе.

Одговор Независног полицијског синдиката Србије

Након изјаве министра полиције да су сви полицијски синдикати незаконито у штрајку јер га нису пријавили, изузев репрезентативног НСП, Независни полицијски синдикат Србије поручује министру да "уместо напада на запослене у полицији, министар треба да започне социјални дијалог са њима".

Момчило Видојевић, председник НПСС-а поручује у саопштењу Стефановићу да, када је реч о штрајку полиције, нема времена за губљење.

Оценивши да је код Стефановића и његових виших сарадника "сујета узела превише маха", Видојевић поручује да је то веома штетно, како по запослене тако и по МУП у целини.

"Министре, морамо вас подсетити, не желећи да губимо ваше, нити своје време, да право на синдикално организовање припада сваком раднику, како у свету, тако и у Србији. Једнако, сваком раднику припада и право на синдикалну борбу, а тиме и на штрајк", навео је Видојевић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи